Dostupni linkovi

UN: Srbija odgovorna zbog izručenja Dževdeta Ajaza Turskoj 


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Komitet protiv mučenja i drugih svirepih, nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka Ujedinjenih nacija (UN) doneo je odluku kojom je Republiku Srbiju oglasio odgovornom zbog ekstradicije kurdskog političkog aktiviste Dževdet Ajaza 25. decembra 2017. godine Turskoj.

To je saopštio nevladin Beogradski centar za ljudska prava, najavljujući konferenciju za novinare o ovom slučaju za 2. septembar, te obaveštavajući javnost da će se tada obratiti i vršilac dužnosti stalnog koordinatora tima UN u Srbiji Hans Friedrich Schodder.

Kako se navodi u saopštenju, odlukom UN-ovog komiteta je precizirano da je „izručenjem gospodina Ajaza Srbija povredila čl. 3 i čl. 22 Konvencije protiv mučenja i drugih svirepih, nečovenih ili ponižavajućih kazni ili postupaka“.

Ajaz u Turskoj odslužuje petnaestogodišnju kaznu zatvora.

Ne propustite da pročitate:

Podsetimo, Srbija je sprovela ekstradiciju uprkos zahtevu Komiteta protiv torture Ujedinjenih nacija da to u slučaju Dževdeta Ajaza ne čini, s obzirom da je Sud u Strazburu za ljudska prava ustvrdio da je Ajaz prilikom ranijeg pritvora u svojoj domovini, bio izložen torturi.

Srpska ministarka pravde Nela Kuborović potpisala je odluku o ekstradiciji uz objašnjenje da je zahtev iz Ujedinjenih nacija stigao kasno.

Iz UN-ovog komiteta demantovali su tvrdnje o kašnjenju.

XS
SM
MD
LG