Dostupni linkovi

U BiH se još traga za 7.206 nestalih osoba


Panel diskusija o nestalim osobama u Sarajevu, arhivska fotografija
Panel diskusija o nestalim osobama u Sarajevu, arhivska fotografija

U Bosni i Hercegovini se 24 godina nakon rata traga za još sedam hiljada nestalih i krajnje je vrijeme da se proces pronalaženja nestalih ubrza, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine.

Marko Jurišić član Kolegija direktora Instituta kaže kako je Institut kreirao bazu podataka o nestalim osobama za kojima se još uvijek traga i da je riječ o 7.206 osoba.

„Baza je dobar alat istražiteljima na terenu i uspostavljanje interakcije sa članovima obitelji“, navodi on.

Jurišić je tokom konferencije rekao kako je do sada pronađeno 76 posto od prijavljenih nestalih osoba, te da je ekshumirano 25. 500 posmrtnih ostataka.

U Institutu za traženje nestalih BiH su saopštili kako su ove godine izašli 968 puta na teren. Sumirana su 53 posmrtna ostatka, a identificirano oko 70 posmrtnih ostataka.

Najveća pronađena grobnica tokom ove godine je masovna grobnica na planini Igman. U njoj je pronađeno 12 posmrtnih ostataka.

Iako u Institutu podsjećaju da je BiH lider u pronalaženju nestalih u regiji, upozoravaju da nema političke volja da se ovaj proces završi. Oni podsjećaju i da bez rješavanja pitanja nestalih osoba, nema ulaska u Evropsku uniju.

„Zajedno sa drugim organizacijama moramo raditi više kako bi se proces traženja nestalih ubrzao. To je važno za članove obitelji, mnogi umiru a da nisu pronašli svoje članove porodica“, navodi Amir Kulaglić član savjetodavnog odbora Instituta.

On upozorava i da je iz godine i godinu vidljiv problem nedostatka pouzdanih svjedoka.

„Njihove izjave nisu tačne, a i vrijeme je učinilo svoje i mnoga mjesta na terenu su promenila svoj izgled. Porodice se ne odlučuju za ukop jer nisu pronašli sve dijelove tijela. To je također veliki problem“, zaključuje Kulaglić.

U petak 30. avgusta obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba.

Ne propustite da pročitate:

XS
SM
MD
LG