Dostupni linkovi

Vlatacom Institut: Cizelj nije boravio u Francuskoj


Šefica centralnoafričke diplomatije Silvi Baipo Temon
Šefica centralnoafričke diplomatije Silvi Baipo Temon

Vladimir Cizelj, direktor komapnije "Vlatakom Institut" ove godine nije boravio u Francuskoj, saopšteno je iz te kompanije na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Odgovor smo tražili povodom tvrdnji iznetih u tekstu centralnoafričkog portala CNC ('Corbeau News Centrafrique'), gde se navodi da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, preko posrednika, u Parizu nudilo mito šefici diplomatije CAR (Centralnoafrička Republika), Silvi Baipo Temon, uoči navodne odluke da ta država povuče priznanje Kosova.

Centralnoafrički portal, u svom tekstu, nije naveo prezime osobe koja je u Parizu šefici diplomatije CAR nudila 300.000 evra za povlačenje priznanje Kosova, već samo da je reč o "izvesnom Vladimiru, specijalnom savetniku ministra spoljnih poslova Srbije".

Međutim, Ministarstvo inostranih poslova Kosova, reagujući na navode teksta, izašlo je sa tvrdnjom da je reč o Vladimiru Cizelju.

"U julu mesecu (Vladimir Cizelj, prim. red.) boravio je u Australiji, na Filipinima i u Japanu", navodi se u odgovoru "Vlatakom Instituta".

Iz "Vlatakoma" nisu odgovorili na pitanje RSE o ulozi Cizelja u kampanji Srbije za povlačenje priznanja Kosova, već su samo naveli da se "Institut Vlatacom bavi visokim tehnologijama, a ne politikom".

Ime Vladimira Cizelja spomenuto je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova, od 26. avgusta, u kome se navodi da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nudi mito državama u zamenu za povlačenje priznanja Kosova, o čemu je pisao RSE.

"Sve diplomatske note (o povlačenju priznanja, prim. red.) pokazane u Beogradu napisala je jedna osoba Vladimir Cizelj, koja je poznata po kriminalnoj prošlosti i vezama sa kriminalnim mrežama van Evrope a koji radi kao savetnik ministra spoljnih poslova", piše u tom saopštenju.

Prema istraživanju RSE, Vladimir Cizelj jeste bio angažovan kao specijalni savetnik Ministarstva spoljnih poslova, što potvrđuje dokument Ujedinjenih nacija gde je Cizelj naveden kao jedan od delegata Ministarstva spoljnih poslova Srbije na konferenciji UN o migracijama u decembru 2018. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije još uvek se nije oglasilo u vezi sa optužbama da koristi podmićivanje kao diplomatsko sredstvo za dobijanje nota o povlačenju priznanja Kosova.

XS
SM
MD
LG