Dostupni linkovi

Generalni štrajk radnika zdravstva Kantona Sarajevo


Prazna čekaonica u Domu zdravlja Vrazova, fotoarhiv
Prazna čekaonica u Domu zdravlja Vrazova, fotoarhiv

Radnici u oblasti zdravstva na području Kantona Sarajevo (KS) danas su stupili u generalni štrajk.

Zdravstveni radnici u KS-u žele potpisivanje izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području kantona.

Zahtjevi da se plate svim radnicima u zdravstvu, izuzev doktora medicine i stomatologije, budu povećane po koeficijentu za 0,3.

"Tražimo da se promjeni diskriminacija", kaže predsjednik Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, Edo Selimić.

"Da se popravi diskriminacija koja je napravljena prošle godine u 11. mjesecu kada smo potpisali granski kolektivni ugovor. Iz tima ljudi na poslu ste izvukli jednu grupu i dali ste im (koeficijent) 0,5 – to su doktori. Druga grupa nedoktora nije dobila ništa na koeficijent", objašnjava Selimić za Radio Slobodna Evropa (RSE), te dodaje da će zbog diskriminacije u zdravstvu vlasti odgovarati pred sudom.

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevu primaju samo hitne slučajeve.

Selimić je naglasio da su "za prošlogodišnjeg generalnog štrajka radili 80 posto posla" nakon čega su, kaže, potpisali granski kolektivni ugovor sa satnicom od 2.60 maraka (1.32 eura).

Istovremeno i drugi Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo nastavlja štrajk.

Ljekari svih zdravstvenih institucija u KS-u, osim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, su u štrajku.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Rifat Riad Zaid za RSE je rekao da ljekari čekaju odluku Vlade KS-a o njihovim zahtjevima.

"Danas se nastavlja štrajk zato što još uvijek nemamo odluku Vlade kojom je usvojen naš preliminarni dogovor od petka 15.09. Mislimo i nadamo se da će danas Vlada KS-a na svojoj sjednici usvojiti taj dogovor kojim smo našli neko kompromisno rješenje između Sindikata doktora medicine i stomatologije i Vlade KS-a u kojem su regulisana naša prava i obaveze u narednom periodu", kaže Rifat Riad Zaid.

Sindikat doktora medicine i stomatologije KS-a stupio je u štrajk 5. septembra zbog nezadovoljstva odnosom Vlade KS-a prema njima, tvrdeći da nisu ispunjena obećanja iz Kolektivnog ugovora koji je potpisan prošle godine, a koji se odnosi na povećanje koeficijenta za 1,2. Do sada im je koeficijent povećan za 0,5.

I danas će biti primani samo hitni slučajevi, dok će se svi ostali pacijenti, kako je to ranije rečeno, morati strpiti. Ljekari su poručili kako će i dalje postupati u skladu sa zakonom i etikom.

XS
SM
MD
LG