Dostupni linkovi

Italija: Pet zvezdica i demokrate blizu dogovora o vladi


Italijanski premijer Đuzepe Konte

Italija je bliža formiranju vlade nakon što je opozicona Demokratska partija (PD) odustala od veta da dosadašnji premijer iz Pokreta 5 zvezdica Đuzepe Konte ne može da ostane na ovoj funkciji.

Konte je podneo ostavku prošle sedmice nakon odluke lidera ultradesničarske Lige Matea Salvinija da raskine vladajuću koaliciju sa Pokretom 5 zvezdica u nastojanju da izdejstvuje prevremene izbore očekujući da postane novi premijer s obzirom da je njegova partija u međuvremenu postala najpopularnija dok je u postojećoj vladi manji partner.

U međuvremenu, šef države Serđo Matarela nastoji da se u pregovorima sa parlamentarnim strankama dođe do nove većine kako bi se izbegli vanredni izbori u trenutku kada je fokus na donošenje budžeta za 2020. godinu.

On je dao rok Pokretu 5 zvezdica i Demokratskoj partiji da do utorka postignu dogovor.

Međutim, glavni kamen spoticanja do ponedeljka bilo je insistiranje Pokreta 5 zvezdica da Konte ostane premijer, čemu se PD protivio.

"Nema veta, želimo da razgovaramo o politici," izjavio je jedan od funkcionera PDAndrea Marčući.

Rukovodstvo Pokreta 5 zvezdica se sastalo da bi odgovorilo na stav Demokratske partije.

Ovaj pokret je podeljen između frakcije koja je za sporazum sa PD-om i druge koja se tome protivi, smatrajući da bi to narušilo njegov imidž borbe protiv establišmenta što bi ubrzalo pad podrške u biračkom telu koji je počeo prošle godine.

Konte, koji je blizak Pokretu 5 zvezdica, prethodno je bio nepoznati advokat kada je odabran za premijera nakon izbora 2018. na kojima nije bilo izrazitog pobednika. Sada je, prema istraživanjima javnog mnjenja, najpopularniji političar u zemlji.

Salvinijeva namera se ne ostvaruje po planu, jer ako se ove dve partije dogovore, onda će Liga otići u opoziciju.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Liga je izgubila između 5 i 7 odsto podrške birača nakon što je raskinula vladajuću koaliciju, ali je i dalje ubedljivo najpopularnija stranka, a slede je Demokratska partija i Pokret 5 zvezdica.


XS
SM
MD
LG