Dostupni linkovi

Brazil prihvatio pomoć Čilea, najavljen sastanak država Južne Amerike


Požar u prašumi Amazon
Požar u prašumi Amazon

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro rekao je u srijedu da će se države Južne Amerike sastati kako bi utvrdile zajedničku politiku u obrani prašume Amazon, prenosi Reuters.

Kao pokazatelj da Bolsonaro, desni konzervativac, uspostavlja bliže veze sa susjednim zemljama nego evropskim državama, prihvatio je i ponudu Čilea o četiri aviona koja bi trebala pomoći u borbi protiv požara u najvećoj svjetskoj prašumi.

U razgovoru s novinarima nakon sastanka s predsjednikom Čilea Sebastianom Pinerom, Bolsonaro je rekao da će se sastanak s regionalnim susjedima, osim Venezuele, održati 6. septembra u kolumbijskom gradu Leticia.

Pinera je ponudio punu podršku Bolsonarou, rekavši da se mora poštovati suverenitet nacija koje dijele prašumu Amazon, dok je Bolsonaro rekao da suverenitet Brazila "nema cijenu, čak ni 20 biliona dolara".

A to je referenca na ponudu od 20 miliona dolara pomoći koju je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio na samitu G7 zemalja proteklog vikenda, a što je Bolsonaro odbacio kao uvredljiv pokušaj "kupovine" suvereniteta Brazila, dodaje Reuters.

Ipak, rano 28. augusta je AFP prenio kako je Bolsonaro ipak otvoren za primanje strane pomoći povodom velikih požara u Amazoniji, ali samo ako njegova zemlja bude kontrolisala taj novac, rekao je njegov portparol.

"Vlada Brazila je preko predsjednika Bolsonara otvorena da primi finansijsku podršku od organizacija ili država. Suštinska tačka je da ovaj novac, po ulasku u Brazil, bude pod kontrolom brazilskog naroda", rekao je novinarima portparol Otavio Rego Baros, prenio je AFP.

Amazon gori na granici Bolivije, Brazila i Paragvaja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Bolsonaro se ranije verbalno sukobio sa Macronom povodom najvećih požara u Amazoniji u posljednjih nekoliko godina. Ova kriza privukla je pažnju svjetske javnosti i može da ugrozi veliki trgovinski sporazum između EU i južnoameričkih država.

XS
SM
MD
LG