Dostupni linkovi

UEFA za RSE: Zvezdin tenk odobrili nadležni


’Sportski’ selfi na tenku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

’Sportski’ selfi na tenku

Posle konsultacija sa Fudbalskim klubom Crvena zvezda i nadležnim organima za sprovođenje zakona u Srbiji, Evropska fudbalska unija (UEFA) je obaveštena da postavljanje starog rashodovanog tenka ispred stadiona "Rajko Mitić" nema političku konotaciju, saopštila je UEFA za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tenk, na kome je iscrtan grb Crvene zvezde, od juče se nalazi ispred popularne beogradske Marakane. Navijači ovog kluba su saopštili da su tenk kupili na vojnom otpadu u Leskovcu.

“Navijačka grupa Crvene zvezde dobila je odobrenje nadležnih organa za postavljanje tenka sa klupskim bojama izvan stadiona, što je tražila već nekoliko godina. Njegovo postavljanje nema nikakve veze sa večerašnjom utakmicom plej-ofa UEFA Lige šampiona”, stoji u odgovoru UEFA-e za RSE.

Kada je o nadležnima u Srbiji reč, u toku dana sa različitih adresa su stizale kontradiktorne informacije, uključujući i nagađanja da li je pitanju zaista tenk ili maketa tenka.

Ministarstvo odbrane: Tenk nije naš

Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije major Milan Gujanica izjavio je da trajno demilitarizovan tenk T-55, koji je izložen ispred severne tribine stadiona "Rajko Mitić" Fudbalskog kluba "Crvena Zvezda", nije vlasništvo Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i nije sredstvo naoružanja i vojne opreme.

"Sa tenka su skinuti ili onesposobljeni svi elementi za vatrena dejstva i pokretanje. Tenk nema motor i transmisiju, cev je zavarena, a nišanske i optičke sprave su skinute. U sadašnjem stanju izloženi tenk je maketa i muzejski eksponat", naglasio je major Gujanica.

Stefanović: Maketa ne tenk

Nešto ranije, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je izjavio da ispred stadiona nije parkiran tenk, već maketa tenka.

"Policija se obratila tužilaštvu koje je reklo da nema elemenata krivičnog dela i mesta za postupanje policije", rekao je Stefanović novinarima u Beogradu, prilikom dodele službenih vozila Upravi saobraćajne policije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je izjavio da ispred stadiona nije parkiran tenk, već maketa tenka.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je izjavio da ispred stadiona nije parkiran tenk, već maketa tenka.

Stefanović je naveo i da je policija obavila kontradiverzioni pregled te makete i da ne postoje minska i eksplozivna sredstava i nešto što može da ugrozi ljude.

Stefanović je rekao i komunalni organi treba da vide da li maketa može da stoji na tom mestu i dodao da ne zna da li će ostati ispred stadiona i tokom večerašnje utakmice.

Navijači: Tenk kupljen u Leskovcu

Na jednom internet portalu navijača Crvene Zvezde postavljene su fotografije tog tenka uz tekst da je reč o akciji navijača uoči revanš meča plej-ofa Lige šampiona protiv Jang Bojsa.

"Poznat je slogan navijača da je 'proradila Zvezdina mašina', a sada će tenk ispred severne tribine i simbolizovati taj poklič", navodi se u tekstu na njihovom sajtu.

U drugom tekstu koji je objavljen kasnije navodi se da je tenk "kupljen na vojnom otpadu u Leskovcu, gde je sređen i ofarban, te postavljen kao već pomenuta simbolika".

Vesić: Ne očekujem reakciju UEFA

"Ne vidim zašto bi maketa tenka bilo koga vređala i ne znam zašto bi Evropska fudbalska unija reagovala na tako nešto", izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Goran Vesić, menadžer Grada Beograda i nekadašnji funkcioner Fudbalskog kluba Crvena Zvezda.

On, poput Nebojše Stefanovića, tvrdi da je ispred Zvezdinog stadiona od juče, maketa tenka.

"Uostalom, u Evropi imate fudbalske klubove kao što je Arsenal, koji u svom grbu ima top, i CSKA na čijem stadionu u Moskvi stoji tenk, jer je to nekada bio armijski klub, i niko se zbog toga ne vređa. Apsolutno ne vidim nikakav problem u tome, niti mislim da Zvezda može da bude sankcionisana od strane UEFA, mada je to pitanje za klub", rekao je Vesić, menadžer Grada Beograda i nekadašnji funkcioner Fudbalskog kluba Crvena Zvezda.

Vesić je naveo da Grad Beograd nema nadležnost nad prostorom na kom je tenk postavljen, da to nije javni prostor, već da pripada Fudbalskom klubu Crvena Zvezda.

'Ne davimo Beograd': Ukloniti tenk

Građanska Inicijativa 'Ne davimo Beograd' pozvala je nadležne organe da reaguju i uklone, kako navode, tenk koji je juče postavljen ispred stadiona "Rajko Mitić".

"Osuđujemo veličanje ratnih simbola u javnom prostoru, posebno ako su usko vezani za ratove devedesetih kojih se sećamo samo po velikoj patnji, siromaštvu, zločinima i kriminalu, a čije posledice podjednako osećamo i danas na području svih zemalja bivše Jugoslavije", navodi se u saopštenju "Ne davimo Beograd", koje se nadovezuje na medijske natpise po kojima je vozilo navodno bilo uključeno u ratna operacije u devedesetim godinama.

"Nije jasno ni kako je moguće posedovati vojno naoružanje ove vrste i koja je uloga Vojske Srbije u svemu ovome. Takođe, postavlja se pitanje i ko je dobio dozvolu da postavi tenk na javnoj površini, a u ime sportskog udruženja građana Crvena Zvezda", dodaje se u tekstu saopštenja.

Takođe se pozivaju nadležni da javnosti dostave sve detalje o slučaju koji se opisuje kao bizaran, te podvlači da od "ratnohuškačke atmosfere, pored tabloida ima i korumpirana partijska elita, koja stvara pritisak straha svojim građanima i tako im nameće teme koje nemaju veze sa svakodnevnim životom i neposrednim okruženjem koje bi primarno trebalo da ih interesuju ukoliko žele da bolje žive.

Uprava kluba, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo sporta i Vojska Srbije ovim povodom se nisu oglasili.

Fotografisanje na tenku

Ispred Marakane tokom čitavog prepodneva masovno slikanje ispred tenka. Na prednjoj strani tenka iscrtani su grb i crveno-bela zastava kluba.

Mlađi muškarci, ali i porodice sa malom decom, čekali su sa mobilnim telefonima na red kako bi se fotografisali sa svih strana, kao i na samom tenku.

Aleksandar Radić, vojni analitičar i simpatizer Crvene Zvezde, rekao je za RSE da je tenku mesto u muzeju ili na vojnom poligonu, ali ne ispred stadiona.

"U ovom trenutku to je jedan simbol navijača Zvezde i poruka sa političkom težinom. Konkretan primerak tenka možda i nije bio tamo, ali tenk T-55 je korišćen na svim ratištima bivše Jugoslavije, od Slovenije do zaposedanja teritorija na jugu Srbije 2001. posle pobune Albanaca. Sama zamisao da se u informacijama za medije insistira na tome da je taj tip tenka korišćen u Vukovaru dovoljno govori o tome da ljudi koji su odlučili da se nađe pred stadionom imaju pre svega političku provokaciju kao svoju zamisao", naveo je Radić.

Crvena Zvezda na svom stadionu u utorak, 27. avgusta, od 21 sat igra odlučujući meč sa švajcarskom ekipom Jang Bojs za plasman u UEFA Ligu šampiona. U prvoj utakmici u Bernu pre sedam dana bilo je 2:2.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG