Dostupni linkovi

Četiri ambasade u BiH: Formiranje vlasti ključni korak


Predsjedništvo BiH, Sarajevo
Predsjedništvo BiH, Sarajevo

Odluka o odgađanju jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH ističe potrebu za kompromisom i izgradnjom konsenzusa između političkih stranaka i lidera u BiH, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasada SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Italije.

" I dalje smo posvećeni osiguranju mira i stabilnosti koji će donijeti prosperitet svim građanima BiH. Formiranje vlasti i nastavak napretka prema reformama koje su u skladu sa postojećim ciljevima i opredjeljenjima vanjske politike ključni su naredni koraci za BiH i njenu budućnost. Opet potvrđujemo našu čvrstu privrženost snažnim i djelotvornim državnim institucijama, te pozivamo političke lidere da u cjelosti poštuju Ustav i zakone BiH, te da djeluju u skladu s njima", navodi se u izjavi.

Bez dogovora o mandataru BiH, Dodik najavljuje izlazak iz sporazuma

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH podržava ovu izjavu.

Izjava dolazi nakon što je predsjedništvo Bosne i Hercegovine jučer otkazalo vanrednu sjednicu na kojoj se trebalo razgovarati o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Sjednica je otkazana na zahtjev člana Predsjedništva Milorada Dodika koji je prošle sedmice podnio zahtjev za njeno održavanje. Dodik je od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića tražio sazivanje vanredne sjednice u petak (23. avgust).

Naime, druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su poručili da nema glasanja za mandatara dok se ne pošalje ANP, Godišnji nacionalni plan, što je jedan korak na putu BiH prema NATO-u.

Da bi Akcioni plan za članstvo (MAP) bio aktiviran, BiH mora usvojiti ANP.

XS
SM
MD
LG