Dostupni linkovi

Zarif poručio Abeu da Iran ne namjerava povećati napetosti


Shinzo Abe i Mohammad Javad Zarif, Yokohama, 28 august, 2019
Shinzo Abe i Mohammad Javad Zarif, Yokohama, 28 august, 2019

Iran ne namjerava povećati napetosti, ali bi svaka zemlja trebala biti u stanju da uživa svoja prava u okviru međunarodnog poretka, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Zarif je dao tu izjavu u Yokohami, u blizini Tokija, na početku sastanka s japanskim premijerom Shinzo Abeom.

"Kako je naš predsjednik rekao, mi ne nastojimo povećati napetosti. Vjerujemo da bi svaka zemlja trebala uživati svoja prava na osnovu međunarodnog poretka", izjavio je Zarif.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz međunarodnog sporazuma iz 2015. koji ima za cilj ograničiti iranski nuklearni program, i ponovo je uveo sankcije Teheranu.

Trump je izjavio u ponedjeljak da će se sastati s iranskim predsjednikom ukoliko se steknu uslovi kako bi okončali konfrontaciju oko nuklearnog sporazuma, dodajući da su razgovori u toku oko otvaranja kreditnih linija zapadnih zemalja kako bi iranska ekonomija opstala.

Trump je, međutim, odbacio ukidanje ekonomskih sankcija kako bi se nadoknadili gubici koje je pretrpio Iran.

U utorak je predsjednik Hassan Rouhani izjavio da Iran neće razgovarati sa Sjedinjenim Državama dok se sankcije ne ukinu.

Japan, najbliži azijski saveznik Washingtona, ima tradicionalno prijateljske veze s Iranom. Abe je posjetio Teheran u junu u pokušaju da ublaži napetosti, prenosi Reuters.

Nove američke sankcije za Iran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00
XS
SM
MD
LG