Dostupni linkovi

Kusturica na čelu žirija za najbolji debitantski film u Veneciji


Emir Kusturica u Veneciji 2018., arhiv
Emir Kusturica u Veneciji 2018., arhiv

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica predsjedavaće žiriju za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u Veneciji koji će biti otvoren sutra.

Kusturica će se na crvenom tepihu 76. festivala u Veneciji naći uz svjetske zvijezde Roberta de Nira, Breda Pita, Ketrin Denev, Pedra Almodovara, Džonija Depa...

Takmičarski program za najbolji debitantski film tradicionalno izaziva najveće interesovanje filmskih poslenika.

Kusturica je svoju veliku karijeru u svijetu započeo upravo na festivalu u Veneciji 1981. godine kada je sa filmom "Sjećaš li se Doli Bel" trijumfovao na takmičenju za najbolji debitantski film i osvojio prvog "Srebrnog lava".

Istu prestižnu nagradu, ali u glavnom takmičarskom programu Kusturica je osvojio 1998. godine za film "Crna mačka, bijeli mačor".

Posljednje uspjehe ostvario je na Lidu 2016. godine sa ljubavnom dramom "Na mliječnom putu", a 2018. godine sa dugometražnim dokumentarnim filmom "Pepe, jedan uzvišeni život".

Ovogodišnje izdanje jednog od najglamuroznijih i najprestižnijih festivala otvoriće porodična drama "Istina", japanskog reditelja Hirokazua Kore-ede, prošlogodišnjeg dobitnika kanske "Zlatne palme" sa Ketrin Denev, Žilijet Binoš i Itanom Houkom.

U trku za "Zlatnog lava" ušao je 21 film.

XS
SM
MD
LG