Dostupni linkovi

Kusturica će snimati film o Jasenovcu


Emir Kusturica

Reditelj Emir Kusturica snimaće film o logoru Jasenovac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) u vreme Drugog svetskog rata.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da je sa Kusturicom postigao načelan dogovor da se ovaj reditelj pozabavi „temom genocida u NDH.“

Kusturica je rekao da je poziv prihvatio kao izuzetan izazov i da film, koji imaju nameru da naprave, treba da izađe iz sfere „našeg pristanka da toga nije bilo“.

„Mi bi trebalo da proizvodimo tri takva filma godišnje da bismo stigli ono što smo 1944. i 1945. godine izgubili činjenicom da su srpski partizani ušli u taj logor, pokupili papire, pokrili tu istinu i proizveli u narednih 50 godina pristanak po kome toga nije ni bilo“, rekao je Kusturica obraćajući se novinarima u Ministarstvu kulture i informisanja.

Emir Kusturica i Vladan Vukosavljević
Emir Kusturica i Vladan Vukosavljević

Kusturica je upitao „kako da mi nismo imali film o Jasenovcu“.

Ministar Vladan Vukosavljević je naveo da uz „razuman optimizam“ veruje da bi projekat mogao da bude započet 2020. godine a da bi realizacija snimanja filma krenula 2021. ili 2022 godine.

„Na samu vest o ovom projektu počeli su da stiži negativni signali kao da nekome nije stalo da se u ovoj zemlji snima više filmova i o genocidu u NDH“, rekao je Vukosavljević ne želeći da govori odakle su stizali ti signali.

Kusturica je najavio da će scenario pisati on u saradnji sa nekim sa kim je već radio. Rekao je da će na ovom projektu početi da radi kada završi film o genocidu u Sudanu sa Kijanu Rivsom.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poručio je da želi da podstakne i druge autore, ne samo u oblasti filma nego i u književnosti i drugim oblastima, da se pozabave „nedovoljno obrađenom kulturom sećanja“.

„Scenario Lordana Zafranovića je nekoliko puta predstavljan komisijama Filmskog centra Srbije. Epilog je bio takav kakav je. Podržavamo i Lordana Zafranovića i ideju tog scenarija i taj projekat koji verujem da nije zamro i ovo ministarstvo će pokušati da nađe način da realizaciju i takvog projekta ohrabri“, rekao je ministar Vukosavljević na konstataciju novinara da je bilo pokušaja da se snime filmovi o Jasenovcu, poput „Dece Kozare“ Lordana Zafranovića ili pokušaja glumca Tihomira Stanića da snimi film sa nekadašnjim zatočenicima Jasenovca koje je spasila Diana Budisavljević.

XS
SM
MD
LG