Dostupni linkovi

AP: Sporazum Srbije s Evroazijskom unijom ometa pridruživanje EU


Aleksadner Bocan Harčenko, ruski ambasador u Beogradu

Najava Srbije da će potpisati "sporazum o slobodnoj trgovini s ekonomskom grupom pod vođstvom Rusije, može da sputa napore te balkanske zemlje za pridruživanje Evropskoj uniji," piše agencija Asošiejted pres (AP) povodom saopštenja sa sastanka u ponedeljak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka.

Vučić i Bocan-Harčenko su se saglasili da će potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, koje se očekuje 25. oktobra, dati novi kvalitet budućoj saradnji, jer omogućava slobodno kretanje robe, usluga i radne snage i pristup Srbije tržištu od oko 180 miliona potrošača, navodi se u saopštenju.

Ruski ambasador je izjavio da će to omogućiti Srbiji pristup tržištu od 180 miliona ljudi. EEU čine Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan.

Da bi se pridružile EU, piše AP, zemlje-kandidati moraju uskladiti svoju politiku s tim blokom, "uključujući uvođenje trgovinskih sankcija protiv Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini".

"Srbija je jedina balkanska saveznica Rusije", piše AP.

XS
SM
MD
LG