Dostupni linkovi

Istraživanje: Nemačka klizi ka recesiji


Nemačka ulazi u recesiju - indeks poslovne klime koji izrađuje Ekonomski institut IFO pao je u avgustu na 94,3 boda, sa revidiranih julskih 95,8 bodova.

Istraživanje ovog instituta pokazuje da su očekivanja nemačkih biznismena osetno smanjena u avgustu i da su sada na nivou iz novembra 2012. godine.

"Sve više pokazatelja upućuje na zaključak da je Nemačka u recesiji", upozorava predsednik instituta IFO Klemens Fist.

On objašnjava da su kompanije daleko manje zadovoljne aktuelnim stanjem, te da je pojačan njihov pesimizam kada je reč o izgledima za naredne mesece.

Istraživanje je zasnovano na odgovorima direktora oko 9.000 firmi i smatra se vodećim pokazateljem zdravlja privrede Nemačke.

Nemačka ekonomija se u drugom ovogodišnjem tromesečju (april-jun) smanjila za 0,1 odsto, a centralna banka, Bundesbank, saopštila je prošle nedelje da bi "mogla blago da padne" tokom leta.

Predsednik Bundesbanke Jens Vajdman je u jednom intervjuu prošlog vikenda rekao da "nema razloga za paniku".

Direktor Instituta Ifa, Fuest je međutim rekao da se "ni jedan jedini zrak svetlosti ne vidi ni u jednoj ključnoj nemačkoj industriji".

Ako se procene pokažu tačnim, Nemačka će biti u recesiji prema normama ekonomistima koji je definišu kao pad aktivnosti na tromesečnom nivou dva puta uzastopno.

Izvozno orjentisane nemačke industrijske firme posebno su nezadovoljne politikom američkog predsednika Donalda Trampa, pre svega trgovinskim ratovima, zatim stavom "Amerika na prvom mestu", te odnosom prema "Bregzitu".

I istraživanje londonske kompanije "Market" pokazuje nizak nivo aktivnosti u nemačkoj ekonomiji, uz pad aktivnosti u industriji i posustajanje uslužnog sektora.

XS
SM
MD
LG