Dostupni linkovi

Hitac upozorenja u Hongkongu, desetine uhapšenih


Hongkong: Novi sukobi policije i demonstranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Hongkong: Novi sukobi policije i demonstranata

Hongkonška policija je u ponedeljak potvrdila da je jedan policajac ispalio hitac upozorenja kada su demonstranti okružili njegove kolege i da je tokom najnovijih protesta uhapšeno 36 osoba.

Navedeno je da je jedan policajac pao na zemlju kada su demonstranti počeli da gađaju grupu od šest policajaca tvrdim predmetima.

Na snimcima se vide policajci koji podižu štitove dok demonstranti idu ka njima sa motkama.

Policajci su izvadili pištolje a jedan od njih je pucao u vazduh.

Do tog incidenta je došlo nakon ranijeg sukoba policije sa stotinama demonstranata kada je bačen suzavac da bi se ulice raščistile od ljudi.

Takođe, na ulicama su se prvi put od početka prodemokratskih protesta pojavili vodeni topovi.

Protestni marš počeo je blizu železničke stanice Kvaj Fong koja je postala centralno mesto protesta od kada je policija tu upotrebila suzavac ranije ovog meseca.

Demonstracije se održavaju u Hongkongu duže od dva meseca. Među pet zahteva demonstranata su demokratski izbori u toj kineskoj autonomnoj teritoriji i istraga o policijskoj upotrebi sile radi suzbijanja protesta.

Velika grupa demonstranata sukobila se i u subotu sa policijom posle marša u kvartu Kovlun bej, izgradila je barikade i palila vatre na ulicama.

Sukubima u subotu (24. avgust) prekinuto je višednevno smirivanje protesta. Protesti su prethodnog vikenda bili uglavnom mirni posle više nedelja eskalacije nasilja.

XS
SM
MD
LG