Dostupni linkovi

Dancila predsednički kandidat socijaldemokrata u Rumuniji


Viorica Dancila
Viorica Dancila

Rumunski vladajući Socjialdemokrati (PSD) su potvrdili premijerku Vioricu Dancilu kao stranačkog kandidata za predsjedničke izbore koji će biti održani 10. novembra, a na kojima se očekuje, sudeći po anketama javnosti, uvjerljiva pobjeda aktuelnog šefa države, centrističkog kandidata Klausa Iohannisa.

Posljednje ankete među glasačima pokazuju da će Iohannis osvojiti oko 42 poto glasova, za kojim slijede ostali kandidati s podrškom između 10 i 13 posto glasačkog tijela, dok se Dancila nalazi na šestom mjestu sa oko osam posto podrške glasača.

Dancila je, ipak, izjavila da je "stvarno ispitivanje javnog mnijenja izborni dan".

“Mnogo sam snažnija od svih tih muškaraca koji galame s margine. Postala sam prva rumunska premijerka i postat ću prva rumunska predsjednica”, izjavila je Dancila, štićenica bivšeg čelnika Liviu Dragnee, koji služi zatvorsku kaznu od tri i po godine zbog korupcije.

Oko 1.000 članova PDS-a okupilo se danas na stranačkom kongresu i jednoglasno su izabrali Dancilu kao jedinog stranačkog kandidata za predsjedničke izbore.

Stranka, koja ima tjesnu parlamentarnu većinu sa svojom manjom savezničkom strankom, izgubila je podršku na evropskim izborima u maju, osvojivši samo oko 26 posto glasova - daleko manje od 45 posto koliko je osvojila na posljednjim nacionalnim izborima u 2016.

Evropski izbori bili su prvi test popularnosti za stranku PSD, koju su oštro kritikovali Bruxelles i Wahington zbog njene kontroverzne reforme pravosuđa i promjena u antikrupcijskom zakonodavstvu.

Parlamentarni izbori zakazani su za decembar 2020. godine, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG