Dostupni linkovi

Demonstracije protiv samita G7 blizu Bijarica


Zastave zemalja grupe G7
Zastave zemalja grupe G7

Više hiljada demonstranata protivnika skupa G7 krenulo je danas na marš dug četiri kilometra od Andaja u Francuskoj do španskog pograničnog grada Iruna.

Policija je strahujući od nasilja odobrila ovaj marš koji se održava nedaleko od Bijarica gde danas stižu svetske vođe na samit Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja.

Demonstranti su počeli marš mirno u kvartu blizu luke u Andaju. Brojne crveno, zeleno bele baskijske zastave vijorile su se iznad eklektične grupe demonstranata - od antikapitalista i ekologa do antiglobalista i simpatizera Baskije, kao i nekoliko desetina Žutih prsluka, prenosi Frans pres.

Na početku marša demonstranti su držali uzdignute kartonske plakate sa slikama Zemlje, protestujući protiv klimatske politike zemalja članica G7.

Domaćin samita francuski predsednik Emanuel Makron uvrstio je požare u Amazoniji u vrh dnevnog reda ovog skupa.

Organizatori su rekli da ne strahuju od nasilja.

"Važno je da pokažemo da se narod mobiliše i da se ne slaže sa svetom kakvim nam predlažu", rekla je jedna demonstranktinja, članica baskijskog antiglobalističkog udruženja Bizi.

Sinoć su izbili prvi okršaji policije i demonstranata u Irinju, blizu kampa gde je odseo deo protivnika samita G7. Demonstranti su gađali policiju raznim predmetima a ona je uzvratila suzavcem. Privedeno je 17 ljudi, četiri policajca lakše su povređena i sedam demonstranata je zadržala služba za civilnu zaštitu, javila je policija.

Prema okruženju organizatora kontra samita, 23 osobe su zbrinuli ulični lekari zbog raznih povreda.

Samit G7 počinje danas, a grad Bijaric je ispražnjen uz velike mere bezbednosti. Makron je umanjio očekivanja o nalaženju jedinstvenog stava vođa te grupe.

XS
SM
MD
LG