Dostupni linkovi

Bolsonaro odobrio pomoć vojske za suzbijanje požara u Amazoniji


Brazilski predsednik Žair Bolsonaro odobrio je mobilizaciju vojske u borbi protiv požara u Amazoniji, ali je izjavio da ti požari ne mogu da posluže kao izgovor za uvođenje međunarodnih sankcija.

Ukazom izdatim sinoć brazilski predsednik je odobrio da od danas i narednih mesec dana guverneri pogođenih država mogu da pozovu vojsku u borbi protiv požarnih žarišta kao sprečavanja akata koji narušavaju životnu sredinu.

U jeku osuda zbog požara u Amazoniji američki predsednik Donald Tramp ponudio je brazilskom kolegi pomoć Amerike.

Sa druge strane Atlantika uoči današnjeg početka samita G7 u Bijaricu na jugozapadu Francuske, najveća tropska šuma na planeti postala je glavna tema.

Amazonska prašuma u Brazilu gori, gradovi u dimu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00


Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Bolsonara da je lagao o svojim obavezama prema klimi.

Jelisejska palata je navela da će zbog toga Francuska biti protiv ratifikacije sporazuma o slobodnoj trgovini EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur.

Britanski premijer Boris Džonson je ocenio da ti požari predstavljaju međunarodnu krizu, uoči samita u Bijaricu koji se održava od danas do ponedeljka i na kome se očekuje usvajanje konkretnih inicijativa po ovom pitanju.

"Šumski požari postoje u celom svetu i to ne može da posluži kao pretekst za moguće međunarodne sankcije" rekao je brazilski šef države u kratkom televizijskom obraćanju reagujući na rastuće međunarodne pritiske da se spase Amazonija, čijih 60 odsto se nalazi na brazilskoj teritoriji, prenosi AFP.

U intervjuu za Frans pres sinoć, domorodački vođa Raoni zatražio je pomoć od međunarodne zajednice da se izvrši pritisak za smenu brazilskog predsednika koga smatra odgovornim za požare u Amazoniji.

Šumski požari, uglavnom posledica seče šuma, pojačani zbog suše koja će se nastaviti u septembru postali su glavno međunarodno pitanje.

UN i Emanuel Makron prozvali su Bolsonara zbog toga, a na društvenim mrežama se množe pozivi iz političkog, sportskog i holivudskog sveta za očuvanje Amazonije.

XS
SM
MD
LG