Dostupni linkovi

Predizborni koalicioni sporazum Alijanse za novo Kosovo i Socijaldemokratske inicijative


Parlament Kosova
Parlament Kosova

Alijansa za novo Kosovo Behdžeta Pacoli i Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja potpisali su danas predizborni koalicioni sporazum.

Kako su saopštili, oni će na predstojećim prevremenim, parlamentarnim izborima izaći sa jednom izbornom listom čiji će kandidat za premijera biti Ljimaj.

U obraćanju medijima prilikom potpisivanja sporazuma, rekli su da su otvoreni za manje partije ili pojedince, a Pacoli je ovu koaliciju nazvao "zlatnom sredinom" koja će biti važna u formiranju buduće vlade.

"Ovo je otvorena koalicija i vrata ostaju otvorena za ljude koji žele da doprinesu Kosovu, bez obzira da li se radi o političkoj partiji ili nekim drugim. Ali, verujem da velike partije neće doći sa nama, ali pozivam iskrene ljude da dođu i da razgovaraju sa nama i kod nas će sigurno naći svoje mesto", kazao je Pacoli.

"Mi kao politička grupa čuvamo politički balans u zemlji, pružamo drugačiju alternativu", kazao je Ljimaj, dodajući da će svoj program objaviti tokom kampanje.

"Ova koalicija će biti odlučujuća za buduću vladu", dodao je Ljimaj.

I Pacoli i Ljimaj bili su u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji sa Alijansom za budućnost Kosova bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i Demokratskom partijom Kosova, Kadrijom Veseljijem.

Predizbornu koaliciju ove nedelje ozvaničili su i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, i Socijaldemokratska partija (PSD), gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija, sa Haradinajem za kandidata za premijera.

S druge strane, u razgovorima o predizbornoj koaliciji su još dve opozicione partije, pokret Samoopredeljenje (VV) Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafa.

Većina partija na Kosovu se izjasnila, za sada, da neće stupati u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova Kadrija Veseljija, koja je inače, od proglašenja nezavisnosti 2008, uvek bila deo vlasti.

Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je u jučer da će, nakon raspuštanja Skupštine Kosova, uskoro raspisati izbore.

Očekuje se da će se oni održati krajem septembra ili početkom oktobra.

XS
SM
MD
LG