Dostupni linkovi

Johnson: Evropska unija malo negativna, ali mi ćemo postići sporazum


Britanski premijer Boris Johnson
Britanski premijer Boris Johnson

Evropska unija ima 'negativan' stav o mogućnostima postizanja sporazuma o Brexitu, no on može biti izveden, rekao je u utorak britanski premijer Boris Johnson.

Iz Evropske unije su ranije komentarisali Johnsonov zahtjev za ponovnim otvaranjem pregovora o izlasku Britanije iz Unije, rekavši da Britanija nije uspjela da postigne realnu alternativu za 'backstop' (zaštitna mjera kojom bi se trebala izbjeći fizička granica između Irske i Sjeverne Irske).

"Trenutno je apsolutno istinito da su naši prijatelji i partneri malo negativni... ali mislim da ćemo postići nešto", rekao je Johnson novinarima.

"Mislimo da predstoji velika prilika za sve nas da se dogovorimo, odbacimo 'backstop' i onda u skladu sa pregovorima o slobodnoj trgovini, koju ćemo imati nakon 31. oktobra, dogovorimo o svim načinima na koje možemo održavati trgovinu bez trenja na granici sa Sjevernom Irskom.

'Backstop' je bio ključni razlog zbog kojeg je britanski parlament tri puta odbio ratificirati sporazum o povlačenju iz EU koji je May postigla sa EU krajem 2018. godine.

May je dala ostavku u julu a njen nasljednik Boris Johnson preuzeo je premijersku poziciju sa obećanjem da će Britanija izaći iz EU sa ili bez sporazuma 31. oktobra.

XS
SM
MD
LG