Dostupni linkovi

SAD: Porodice migranata mogle bi biti pritvorene na neodređeno


Migratska porodica iz Gvatemale na putu za SAD
Migratska porodica iz Gvatemale na putu za SAD

Porodice migranata koje ilegalno prelaze južnu granicu Sjedinjenih Država mogle bi biti pritvorene na neodređeno - prema novom propisu koji je najavila administracija predsjednika Donalda Trumpa.

Novi propis zamjenjuje sporazum kojim je postavljeno ograničenje koliko dugo vlada može zadržati djecu migranata u pritvoru.

Taj potez najavio je vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju sigurnost Kevin McAleenan, a trebao bi stupiti na snagu za 60 dana.

Očekuje se da će se novi propis suočiti s pravnim izazovom, ocjenjuje BBC.

Zvaničnici za unutrašnju sigurnost vjeruju da su vremenska ograničenja migrantskih porodica u pritvorima dovela do porasta broja centralnoameričkih porodica koja su ove godine prešle američku granicu.

Oni tvrde da će nova uredba opovrgnuti uvjerenje da je dovođenje djece u SAD "pasoš" za oslobađanje iz pritvora.

"Danas je vlada donijela kritično pravilo koje će omogućiti Ministarstvu unutrašnje sigurnosti da na odgovarajući način drži porodice i poboljša integritet imigracijskog sistema", rekao je McAleenan.

"Ovo pravilo omogućava saveznoj vladi da provodi zakone o imigraciji, koje je usvojio Kongres, i osigurava da se sva djeca, koja su u pritvoru američke vlade, tretiraju s dostojanstvom, poštovanjem i posebnom brigom", istakao je vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju sigurnost.

XS
SM
MD
LG