Dostupni linkovi

Timu Rothu dodijeljeno Počasno srce Sarajeva


Počasno srce Sarajeva glumcu Timu Rothu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Petog dana 25. Sarajevo Film Festivala u prepunom Ljetnom kinu Metalac britanskom glumcu Timu Rothu uručeno je Počasno srce Sarajeva za izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Više od 3.000 posjetitelja višeminutnim pljeskom i ovacijama pozdravilo Rotha.

"Ovo je poprilično cool. Hvala vam, divni ste. Nadam se da ću se vratiti ovdje i imati vremena i da pogledam film. Volim vas", rekao je Roth nakon što je preuzeo nagradu Počasno srce Sarajeva.

Roth je prethodno prošetao Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala, a ranije istog dana održao je će Masterclass u kinu Meeting Point. Razgovor je moderirala glumica Zana Marjanović. Prepričavao je anegdote i najavio planove. Sala kina Meeting Point bila je prepuna ljudi koji su došli vidjeti i čuti veliku zvijezdu Tarantinovih filmova, a on ih nije razočarao.

Tim Roth je rođen u Londonu, a trenutno prebiva u Los Angelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova.

Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu.

Počeo je graditi karijeru u pozorištu, a svoju prvu filmsku ulogu ostvario je u kontroverznom TV filmu "Made in Britain", koji je osvojio nagradu Prix Italia. Odmah nakon toga dobija jednu od glavnih uloga u filmu Mikea Leigha "U međuvremenu".

Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina "Psi iz rezervoara" i "Pakleni šund", koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Zbog njegove uloge u filmu "Rob Roy" slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u istoriji, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oskar za najboljeg sporednog glumca.

Igrao je i u filmovima "Srce tame", "Mala Odessa", "Četiri sobe", "Svi kažu volim te", "Kaos", "Legenda o pijanistu", "Iskupljenje", "Funny games", "Nevjerovatni hulk" i mnogim drugim.

U skorije vrijeme igrao je u filmu "Slomljena", koji je 2012. osvojio nagradu BIFA za najbolji britanski nezavisni film, a Timu je donio nominaciju za nagradu za najboljeg glumca. Odigrao je jednu od glavnih uloga u osmom filmu Quentina Tarantina "Mrska osmorka".

Roth je igrao i u seriji "Laži mi", koju su Imagine Entertainment i Brian Grazer producirali za Fox. U seriji je igrao vrhunskog naučnika i pionira istraživanja u području detekcije laži.

Trenutno igra u seriji "Metalna zvijezda" televizijskog kanala Sky Atlantic, koja je trenutno u svojoj trećoj sezoni. Nedavno je ostvario ulogu u igranom filmu "Luce", u kojem je nastupio uz Naomi Watts i Octaviju Spencer.

Uz Clivea Owena odigrao je jednu od glavnih uloga u filmu "Pjesma od imena" u produkciji Sony Pictures Classics, koji će premijerno biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u rujnu ove godine.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG