Dostupni linkovi

Sarajevo Film Festival: Masterclass sa Alejandrom Inarittuom


Alejandro Gonzales Inarittu
Alejandro Gonzales Inarittu

Trećeg dana 25. Sarajevo Film Festivala u Narodnom pozorištu upriličen je „Masterclass sa Alejandrom Gonzálezom Iñárrituom“ – ovogodišnjim dobitnikom Počasnog Srca Sarajeva.

U opuštenom razgovoru Iñárritu je podijelio svoje bogato znanje i iskustvo sa festivalskom publikom i predstavnicima medija.

Govoreći o svojoj karijeri i uspjesima koje je postigao, Alejandro je kazao da je uvijek nastojao u svojim filmovima progovoriti i o nekim ličnim personalnim strahovima i konfliktima s kojima se borio u tim vremenima.

„Baviti se filmom za mene je neograničeni proces učenja, odnosno kao jedan neograničeni ocean. Možete imati i osamdeset godina ali kada snimate film uvijek iznova učite. Film vam dozvoljava da pravite i gluposti i zbog toga vam to nikada ne dosadi”, kazao je Iñárritu.

Na pitanje kako je bilo njegovo iskustvo doći u Hollywood Inarittu je kazao da je imao sreće jer je njegov prvi film izazvao određenu pažnju u svjetskoj javnosti.

“Kada kontrolirate svoje price, onda imate više šanse da uspijete s onim što želite. Imao sam podršku nekih nezavisnih studija u to vrijeme. To je bilo vrijeme niskobužetnih filmova koji su bili popularni. Uvijek sam dobio finacijsku podršku. Nikad mi nisu diktirali što trebam reći i kako se film treba završiti. Svaka greška u filmu je moja i ne mogu nikoga kriviti. Ja sam imao sreće. Mnogi nisu, jer kada dobijete od nekog novac, onda ste zaposlenik i morate poštivati pravila”, kazao je Iñárritu.

Razgovor je moderirao, umjetnički direktor „International Film Festivala & Awards Macaoa“, Mike Goodridge.

Iñárritu je prvi latinoamerički filmski stvaralac u povijesti nominiran za nagradu Oscar u kategorijama najbolji reditelj i najbolji producent i prvi Meksikanac koji je osvojio nagradu za najbolji film u Cannesu.

Sa filmom “Birdman” 2015. godine osvojio je čak tri Oscara - za najboljeg reditelja, najbolji film i najbolji originalni scenarij - na 87. dodjeli ove prestižne godišnje nagrade Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Naredne godine, sa filmom “Povratnik”, Iñárritu osvaja drugog uzastopnog Oscara za najboljeg reditelja.

U skorije vrijeme, Iñárritu je proizveo VR instalaciju “Virtuelno prisutni, fizički nevidljivi” koja je predstavljena na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. kao prvi VR projekt uključen u zvaničnu festivalsku selekciju.

Odbor guvernera Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti Iñárrituu je za taj projekt dodijelio specijalnog Oscara, inače petu nagradu Oscar u njegovoj karijeri.

Ove godine postao je i prvi latinoamerički filmski stvaralac kojem je povjereno predsjedavanje žirijem Filmskog festivala u Cannesu.

XS
SM
MD
LG