Dostupni linkovi

Deveti dan štrajka glađu Maje Pavlović, reagovao ANEM


Maja Pavlović
Maja Pavlović

Vlasnica novosadske televizije Kanal 9 Maja Pavlović deveti dan štrajkuje glađu ispred zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

"Razlog štrajka m su ugrožene medijske slobode u Srbiji. Mi tražimo da dobijemo sudske odluke u postupcima koje smo pokrenuli, u kojima tražimo prava koja su nam garantovana zakonima", rekla je Pavlović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ponovila je da traži susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi od njega čula "neku pametnu incijativu" ili način na koji bi se mogli ispuniti njeni zahtevi koji se tiču rada Kanala 9, ali i drugih lokalnih i regionalnih emitera.

Istakla je i da joj se Vučić "do sada nije obratio".

"Posećuje nas Aleksandar Gajović, sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja. Zabrinut je za moje zdravlje, ali ja sam mu rekla da ću izdržati koliko god moj organizam bude mogao da izdrži", rekla je Pavlović.

Iz kabineta predsednika od 13. avgusta nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa u kom smo tražili odgovor na pitanje da li će i kada biti održan sastanak Maje Pavlović i Aleksandra Vučića.

Povodom štrajka glađu Maje Pavlović, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić je ocenio da su previsoki "pragovi minimalnih naknada" za emitovanje fonograma i interpretacija koju obavezno plaćaju emiteri i da bi tu naknadu "valjalo korigovati".

Matić je rekao da je ANEM pokušavao da utiče na promenu "pragova naknada", ali da do sada nije uspeo, te se i dalje razmatraju mogućnosti za to.

Na Matićevu izjavu reagovala je Maja Pavlović, rekavši da joj je drago što je i ANEM potvrdio da takse treba korigovati.

"Ono na šta sam ja ukazala je da mi nemamo još mnogo vremena, jer nemamo finansijskih mogućnosti da više budemo strpljivi i da čekamo neke dugotrajne zakonske procedure u kojima bi se akti menjali i da mora nešto hitno da se uradi", rekla je Pavlović.

Maja Pavlović osmi dan u štrajku glađu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Za Pavlović je ovo treći štrajk glađu u proteklih godinu dana, a prethodni štrajk koji je trajao 23 dana prekinula je nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Ističe da ni tri meseca nakon tog sastanka nema rešenja nagomilanih problema Kanala 9.

Zbog oduzimanja lokalne frekvencije Pavlović vodi postupak pred Upravnim sudom, a godinama ukazuje da su takse za autorska prava nerealno visoke za lokalne medije.

Pored obračuna naknada za autorska prava, za vlasnicu Kanala 9 sporni su i visina takse za emitovanje programa, pravilnik o dodeli frekvencija, kao i konkursi za dodelu budžetskog novca medijima.

Pavlović ističe da mediji, koji prema njenoj oceni "nisu prorežimski", dobijaju manje novca na konkursima za sufinansiranje medija, kao i da se suočavaju sa različitim pritiscima.

XS
SM
MD
LG