Dostupni linkovi

Bez reakcije na zahteve Maje Pavlović na sastanku vlasti i opozicije


Maja Pavlović osmi dan u štrajku glađu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Maja Pavlović osmi dan u štrajku glađu

Vlasnica novosadske televizije Kanal 9 Maja Pavlović osmi dan štrajkuje glađu ispred zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Njeni zahtevi danas su pročitani i na trećem okruglom stolu vlasti i opozicije o izbornim uslovima, na kojem je u fokusu bilo stanje u medijima.

Pavlović za Radio Slobodna Evropa kaže da je poslala dva dokumenta koja su predstavljena na tom okruglom stolu – pismo sa zahtevima i opis stanja u kom su lokalni mediji u Srbiji.

„Jedno su zahtevi koji su isti od prvog štrajka pa do sada i koji još uvek nisu ispunjeni. A drugo je opis situacije i pritisaka koje trpe lokalni i regionalni mediji u Srbiji. Da se skrene pažnja da sloboda medija nije samo koliko će prostora imati opozicija u medijima sa nacionalnom frekvencijom, nego i katastrofalna situacija lokalnih i regionalnih medija koji trpe neverovatne pritiske“, ističe Pavlović.

Predstavnik organizatora okruglog stola vlasti i opozicije Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo rekao je u obraćanju medijima nakon sastanka da je predstavljeno pismo vlasnice Kanala 9 ali da „nije bilo nekih refleksija“.

Na to se osvrnula i Maja Pavlović.

„Čovek će uvek biti jako razočaran ako očekuje bilo šta od drugih ljudi. Moja očekivanja su od mene, da izdržim u mojoj borbi i da se izborim za normalne uslove za rad“, kaže ona.

Podsetimo, Maja Pavlović već osam dana štrajkuje glađu ispred zgrade REM-a, tražeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi mu izložila probleme sa kojima se suočava njena televizija i ostali lokalni emiteri u Srbiji.

Pavlović kaže da čeka poziv iz Vučićevog kabineta, kao i da nema informacija da li će do susreta doći. Iz kabineta predsednika od 13. avgusta nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa u kom smo tražili odgovor na pitanje da li će i kada biti održan sastanak Maje Pavlović i Aleksandra Vučića.

Za Pavlović je ovo treći štrajk glađu u proteklih godinu dana, a prethodni štrajk koji je trajao 23 dana prekinula je nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Ističe da ni tri meseca nakon tog sastanka nema rešenja nagomilanih problema Kanala 9.

Zbog oduzimanja lokalne frekvencije Pavlović vodi postupak pred Upravnim sudom, a godinama ukazuje da su takse za autorska prava (SOKOJ-a, Organizacija muzičkih autora Srbije i OFPS-a, Organizacija proizvođača fonograma Srbije) nerealno visoke za lokalne medije.

Pored obračuna naknada za autorska prava, za vlasnicu Kanala 9 sporni su i visina takse za emitovanje programa, pravilnik o dodeli frekvencija, kao i konkursi za dodelu budžetskog novca medijima.

Pavlović ističe da mediji, koji prema njenoj oceni „nisu prorežimski“, dobijaju manje novca na konkursima za sufinansiranje medija, kao i da se suočavaju sa različitim pritiscima.

XS
SM
MD
LG