Dostupni linkovi

Hirohito bio sprečen da izrazi kajanje zbog rata


Japanski car Hirohito, arhivska fotografija
Japanski car Hirohito, arhivska fotografija

Nekadašnji japanski car Hirohito, koji je vladao tokom Drugog svetskog rata, želeo je da izrazi kajanje zbog sukoba ali ga je tadašnji premijer u tome sprečio, navodi se u dokumentima koje je objavila državna televizija NHK.

U privatnom dnevniku Mičidjija Tadjime, najvišeg zvaničnika vladine Agencije za carski dvor u periodu 1949-1953, jasno se pominje Hirohitova želja da "građanima izrazi duboko žaljenje i osećaj kajanja".

NHK je dokumente koji pokrivaju period od 5,5 godina dobila od porodice pokojnog Tadjime i dala ih na analizu više istoričara i drugih eksperata.

Hirohito, koji je 1989. preminuo posle više od šest decenija na Prestolu hrizanteme, želeo je da te reči ubaci u govor povodom ceremonije proslave kraja američke okupacije i vraćanja suvereniteta Japana 1952.

"Mislim da treba da uključim izraze kajanja. Osećam veliko kajanje. Stvarno želim da dodam taj deo, razmišljanje o prošlosti i disciplinu za budućnost, iako reči mogu da budu promenjene", rekao je tada car svom zvaničniku, kako prenosi NHK.

Međutim, navodi televizija, tadašnji premijer Šigeru Jošida se tome suprotstavio "i taj deo je bio izbačen".

Jošida se, kako navodi Tadjima, bojao da bi "ljudi rekli da je on (Hirohito) odgovoran za izbijanje rata" na Pacifiku. To pitanje i danas deli istoričare.

Eksperti koji su proučavali Tadjimin dnevnik su rekli da su bili "veoma iznenadjeni" otkrićem koliko je bila "snažna" Hirohitova želja da izrazi žaljenje.

NHK u dokumentarcu navodi da je car Tadjimi više puta izražavao nezadovoljstvo jer ne može da kaže šta misli, ali da je morao da poštuje ustav prema kome je premijerova reč bila poslednja. Takodje, čini se da je Hirohito krivio sebe jer nije uspeo da zaustavi napredovanje japanske vojske širom Azije.

Na kraju, Hirohitov sin i naslednik Akihito, koji je vladao od januara 1989. do aprila 2019, u svom govoru 15. avgusta 2015, na 70. godišnjicu kapitulacije Japana, upotrebio reči "duboko kajanje" zbog nedela koja je počinila japanska vojska.

Akihito je te reči ponavljao svake godine pre nego što je u aprilu abdicirao.

Njegov sin Naruhito, koji je na presto stupio 1. maja, ponovio je isti izraz u obraćanju 15. avgusta, i tako potvrdio ranije izraženu želju da nastavi da priznaje zločine iz imperijalističke prošlosti zemlje.

XS
SM
MD
LG