Dostupni linkovi

Japan: Komemoracije povodom okončanja Drugog svjetskog rata


Japan danas obilježava 70 godina od okončanja Drugog svijetskog rata suočen sa kritikama iz Kine i Južne Koreje koje smatraju da se premijer Šinzo Abe nije na odgovorajući način izvinio zbog agresije.

Tri ministra iz japanske Vlade posjetila su danas kontroverzni hram Jasukuni u Tokiju koji susjedne zemlje smatraju simbolom militantne prošlosti zemlje izlazećeg sunca.

Memorijalne službe biće održane danas širom Japana radi podsjećanja na dan predaje saveznicima.

Japanski premijer Šinzo Abe juče je izjavio da osjeća "najdublju žalost" zbog patnji koje je Japan nanio u Drugom svjetskom ratu, ali i da buduće generacije Japanaca ne treba da se izvinjavaju zbog grešaka iz prošlosti.

Abeovu izjavu pozdravile su SAD, u Kini je kritikovana jer ne sadrže jasno izvinjenje, dok je u Sjevernoj Koreji ocijenjena kao "neoprostivo ismijavanje korejskog naroda".

Južnokorejski predsjednik Park Geun Hje smatra da su Abeove izjave "ostavile mnogo poželjnog" i naglasila potrebu da Japan riješi dugotrajno pitanje azijskih žena primoravanih da budu seksualne robinje u vojnim bordelima Japana.

Ispred japanske Ambasade u Seulu, demonstranti su zapalili Abeov portret, nedaleko od bronzane statue koja predstavljaju jednu od žena primoravanih na pružanje seksualnih usluga tokom Drugog svjetskog rata.

U govoru povodom današnjih komemoracija, japanski car Akihito je izrazio osjećaj "dubokog kajanja", zbog rata vođenog u ime njegovog oca Hirohita.

XS
SM
MD
LG