Dostupni linkovi

Šef Južne komande: Američka mornarica spremna da deluje u Venecueli


Karakas bez struje, ilustrativna fotografija

Američka mornarica je spremna da "učini šta je potrebno" u Venecueli, rekao je šef Južne komande SAD, nakon što je predsednik Donald Tramp izjavio da je spreman da uvede potpunu blokadu te južnoameričke zemlje, prenosi AFP.

"Neću govoriti o detaljima naših planova, o onome što radimo, ali smo spremni da sprovedemo u delo političke odluke", rekao je u Rio de Žaneiru admiral Kreg Foler prilikom jučerašnjeg početka zajedničkih pomorskih manevara s devet latinoameričkih država.

Na manevrima nazvanim UNITAS učestvuju i mornarice Velike Britanije, Portugala i Japana.

"Američka mornarica je najmoćnija u svetu. Ako je politička odluka da se mornarica upotrebi, uveren sam da smo sposobni da učinimo šta je potrebno", rekao je Foler novinarima.

Tramp je početkom avgusta pretio uvođenjem blokade Venecuele kojom vlada socijalistički predsednik Nikolas Maduro.

SAD su uvele Venecueli embargo na naftu da bi pojačale pritisak na Maruda i naterale ga da sidje s vlasti. Tramp je zatim početkom avgusta naredio zamrzavanje svih sredstava venecuelanske vlade u SAD i zabranio transakcije s njom.

"Američka vlada je i dalje koncentrisana na ciljani pritisak na nelegitimni režim da bi se obezbedila tranzicija ka legitimnom, demokratski izabranom režimu. Deo tih napora je da se osigura da humanitarna pomoć stigne do ljudi kojima je potrebna", naveo je admiral Foler.

SAD su jedna od 50 država koje su za šefa države priznale opozicionog lidera Huana Gvaida. Gvaido se na mitingu u januaru proglasio za predsednika.

Dvonedeljni manevre nedaleko od brazilske obale, u kojima će učestvovati više od 3.300 vojnika, "šalju poruku Maduru", naveo je Foler, javlja AFP.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
XS
SM
MD
LG