Dostupni linkovi

Novi rast na berzama


Akcije Apple-a zabeležile najveći rast
Akcije Apple-a zabeležile najveći rast

Vrednost akcija na američkim berzama je nastavila da raste zbog nade investitora da će ključne zemlje reagovati kako bi sprečili usporavanje ekonomije.

Centralna banka Kine je objavila u subotu da je smanjila kamatnu stopu koja će pomoći kompanijama da se zadužuju po povoljnijim uslovima. Ova mera je usledila nakon što su stigle najave da i Nemačka planira slične podsticaje.

Tržišta očekuju i reakciju Federalnih rezervi (FED) i drugih centralnih banaka u septembru. Ove nedelje FED će objaviti izveštaj sa sastanka u julu kada su razmatrani budući potezi. Njegov čelnik Džerom Pauel (Jerome Powell) će se obratiti bankarima u petak i očekuje se da najavi još jedno smanjenje kamatnih stopa, nakon što je to urađeno u julu, po prvi put posle više od jedne decenije.

Skok akcija "Epla" (Apple) je bila najveća finansijska "injekcija" trima ključnim indeksima na Volstritu. Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio u nedelju da je razgovarao sa čelnikom "Epla" Timom Kukom (Cook), koji ga je uverio da carine mogu da naštete ovoj kompaniji.

"Uviđa se da ova trgovinska politika ima negativan uticaj na ekonomiju. S obzirom da se približavaju izbori sledeće godine, možda postoji inicijativa da se ova pitanja ostave po strane. Čini se da Tramp sluša ako su takvi glasovi dovoljno snažni," kaže Skot Braun (Scott Brown), glavni ekonomista u "Raymond James" na Floride.

Na tom optimističnom tonu je odluka Vašingtona da odloži kaznene mere protiv kineskog Hjuaveja za dodatnih 90 dana.

XS
SM
MD
LG