Dostupni linkovi

Nastavak rasta akcija na Volstritu


Ključna tri indeksa na Volstritu su porasla u petak na nešto izna jedan odsto, nadoknadivši deo gubitaka nakon drastičnog pada u sredu od tri procenta. Ovaj pozitivni trend je podstaknut očekivanjima od novih stimulativnih mera centralnih banaka kako bi se predupredilo usporavanje ekonomskog rasta.

Na berze se povoljno odrazio izveštaj da je Vlada Nemačke spremna da odustane od dosadašnjih uravnoteženih budžetskih pravila, odnosno štednje, te da će podstaći potrošnju u cilju sprečavanja moguće recesije.

“Nemačka nam poručuje da moramo trošiti po cenu deficita u nastojanju da bi njena i globalna ekonomija ostali održivi,” ističe Jozef Abasi, tržišni analitičar
“INTL FCStone Financial Inc” u Njujorku.

Prethodno su kineske vlasti najavile da pripremaju plan o povećanju prihoda građana ove i sledeće godine kako bi podstakli potrošnju s obzirom da ekonomija usporava.

Investitori prognoziraju da će Federalne Rezerve smanjiti kamatnu stopu za 0,50 odsto, nakon što su je srezali krajem jula krajem jula za 0,25 procenta, po prvi put u više od jedne decenije. Istovremeno, očekuje se i agresivnije popuštanje monetarnih stega od strane Evropske centralne banke na sastanku u septembru.

Međutim, gubici pomenuta tri indeksa na Volstritu u poslednje tri sedmice su još uvek rekordni jer se investitori pribojavaju rizika od recesije, koji pojačavaju američko-kineske trgovinske tenzije.



XS
SM
MD
LG