Dostupni linkovi

Britanija: Pravila o slobodi kretanja neće važiti od 31. oktobra


London
London

Regulative koje državljanima EU omogućavaju da slobodno žive i rade u Velikoj Britaniji neće biti na snazi ukoliko krajem oktobra dođe do "Bregzita" bez dogovora, saopšteno je iz Vlade u Londonu.

Vlada bivšeg britanskog premijera Tereze Mej razmatrala je mogućnost produženja slobode kretanja do 2021. godine ili da omoguće državljanima EU da ostanu tri meseca u Britaniji pre podnošenja zahteva za duži ostanak.

Međutim, sada su odbačene obe mogućnosti u korist novog pristupa koji će kasnije biti utvrđen.

Oko tri miliona državljana EU žive u Velikoj Britaniji.

Sloboda kretanja omogućava državljanima EU da žive i rade u drugim članicama evropskog bloka.

Britanski premijer Boris Džonson naglasio je da Britanija neće postati "neprijateljski nastrojena prema imigraciji ili imigrantima".

On je istakao da će imigracija i Britaniji biti "demokratski kontrolisana".

"Napustićemo EU i pravno vratiti sve nadležnosti Ujedinjenom kraljevstvu…To ne znači da ćemo bilo koga sprečiti da dođe u ovu zemlju, da ćemo postati udaljena neprijateljski nastrojena zemlja prema imigraciji i imigrantima," kazao je Džonson.

"Sadašnja sloboda kretanja prestaje da važi 31. oktobra i posle Bregzita Vlada će uvesti novi, pravedniji imigracioni sistem u kome će naglasak biti na sposobnostima i onim čime ljudi mogu da doprinesu Ujedinjenom kraljevstvu, a ne odakle dolaze," kazao je portparol britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG