Dostupni linkovi

Džonson pod pritiskom da sazove parlament


Britanski premijer Boris Džonson odbacio je danas ideju da pozove poslanike da se ranije vrate s odmora nakon što su u javnost procureli vladini dokumenti u kojima se upozorava na nestašice i gužve na granicama u slučaju Bregzita bez sporazuma.

List Sandej tajms je objavio očekivanja vlade u slučaju da zemlja napusti EU bez sporazuma. Tu su, pored ostalog, problemi u snabdevanju lekovima, manja dostupnost sveže hrane, i moguće nestašice pijaće vode usled mogućih problema prilikom uvoza hemikalija za prečišćavanje vode.

Ekonomisti su odavno predviđali takav mračan scenario ali su pristalice Bregzita te prognoze odbacivale kao plašenje javnosti. Iz Džonsonovog kabineta je rečeno da je objavljeni izveštaj "zastareo" i da će parlament s radom nastaviti 3. septembra, kako je i uobičajeno.

"Ne pretvaram se da neće biti džombi na putu. Biće ih. Ali ako se svi potrude nemam nikakvu sumnju da možemo da se pripremimo", rekao je britanski premijer.

Opoziciona Laburistička partija, koja pokušava da odloži Bregzit i okupi "vladu nacionalnog jedinstva", ukazala je na procureli izveštaj kao još jedan znak da Bregzit bez sporazuma mora biti izbegnut. Visoki laburistički funkcioner Džon Mekdonel podržao je zahteve više od 100 poslanika koji su potpisali pismo u kom od Džonsona traže da skrati odmor poslanika da bi se raspravljalo o Bregzitu.

Očekuje se da će Džonson ponoviti svoju posvećenost napuštanju EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma kada se kasnije ove nedelje bude sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom uoči samita G7 u Bijaricu.

Makron je pozvao Džonsona da u četvrtak razgovaraju o Bregzitu "uz poštovanje principa koje su dogovorile preostale članice EU", saopšteno je iz Jelisejske palate. Makron insistira na tome da Brisel ne treba ponovo da pregovara o ranije postignutom sporazumu o izlasku Velike Britanije iz EU.

Džonson tvrdi da želi sporazum i da je spreman da radi na njemu. Prema njegovim rečima, na drugima je da pristanu na kompromis.

"Sada naši prijatelji i partneri s druge strane Lamanša nisu voljni da promene svoje stavove. To je u redu, siguran sam da će to učiniti, ali u međuvremenu mi moramo da se pripremimo za slučaj da ne bude sporazuma", rekao je on.

XS
SM
MD
LG