Dostupni linkovi

EU spremna za Bregzit bez dogovora


EU je spremna na scenario Bregzita bez dogovora, ali bi u tom slučaju najveću štetu pretrpela sama Velika Britanija, saopštila je Evropska komisija (EK).

Portparolka EK Nataša Bertaud je kazala da izlazak Britanije iz evropskog bloka bez sporazuma nikada nije bio poželjan scenario za Brisel, ali da njeni zvaničnici ne vide razlog za dodatne pripreme za ovu, rezervnu varijatnu.

“Ovo bi očigledno izazvalo ozbiljne poremećaje i u životu građana i u poslovnom svetu sa ozbiljnim negativnim ekonomskim posledicama,” kazala je Bertaud.

“To bi proporcionalno mnogo više pogodilo Veliku Britaniju nego u EU sa 27 članica,” dodala je portparolka EK.

Podsetila je na izjavu predsednika ovog tela Žan Klod Junkera da u slučaju Bregzita bez sporazuma “Britanci će, nažalost, biti najveći gubitnici.”

U međuvremenu, opoziciona Laburistička partija zatražila je da britanski Parlament prekine letnju pauzu i zakaže sednice na kojoj bi se razmatrali dalji koraci u cilju ublažavanja negativnih posledica nakon što su procurele informacije iz vladinih dokumenata o mogućim nestašicama hrane, goriva i medicinskog materijala, ukoliko Britanja napusti EU bez dogovora.

XS
SM
MD
LG