Dostupni linkovi

Istraživanje: 38 odsto ekonomista očekuje recesiju u SAD 2020.


Trideset osam odsto ekonomista očekuje da će recesija pogoditi SAD 2020, 34 procenata prognozira da će se to dogoditi 2021 – što je za četvrtinu više nego u ispitivanju iz februaru - a 2 odsto smatra da je to moguće već ove godine.

To je rezultat istražanjva Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju (the National Association for Business Economics).

Mnogi su zabrinuti da carine koje je predsednik SAD Donald Tramp uveo Kini i rast budžetskog deficita mogu na kraju da osakate ekonomiju, prenosi AP.

Američki predsednik je međutim odbacio kao neosnovanu zabrinutost oko recesije, nudeći optimistično viđenje ekonomskih izgleda, bez ozbira na prošlonedeljni nagli pad na finansijskim tržištima, uključujući tri odsto samo u sredu. “Mislim da nemamo recesiju,” kazao je Tramp u nedelju. Snažna ekonomija je jedan od njegovih ključnih aduta na predsedničkim izborima 2020.

Tržišta su se samo delimično oporavila krajem prošle i početkom ove sedmice, iako je Tramp odložio sa 1. septembra na 15. decembar uvođenje carina na 60 odsto od 300 milijardi dolara vrednog kineskog izvoza u SAD.

Ekonomisti su pesimistični zbog trgovinskih tenzija između dve najveće svetske ekonomije i nepovoljni izveštaji o stanju britanske i nemačke privrede.

Samo pet odsto ispitanika u pomenutom istraživanju očekuje sveobuhvatan trgovinski sporazum. Šezdeset četiri procenata smatra da je moguć privremeni i površni dogovor, dok 25 odsto procenjuje da nikakav sporazum nije realan.

No, za sada je većina ekonomskih pokazatelja na veoma čvrstim nogama, kao što je nastavaka pada nezaposlenosti na najniži nivo u skoro poslednjih 50 godina. Takođe, potrošački sentiment je pozitivan. Maloprodaja je porasla u julu, prenosi AP.

Prema istraživanju Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju, znatno je smanjen broj ekonomista – sa 71 odsto u avgustu prošle godine na 51 procenat - koji smatraju da je Trampov plan o rezanju poreza za hiljadu i po milijardi dolara u narednih 10 godina „isuviše stimulativan“ te da će produbiti budžetski deficit, koji bi inače morao da se smanji.

XS
SM
MD
LG