Dostupni linkovi

Blagi oporavak na berzama nakon velikog pada


Američke berze su zabeležile u četvrtak neznatni rast, nakon velikog pada od tri odsto u sredu.

Analitičari ističu da je pozitivan izveštaj o rastu maloprodaje makar privremeno umirio zabrinute investitore zbog pokazatelja o usporavanju globalne ekonomije kao i recesije, prenosi Glas Amerike.

Potrošnja je najveći pokretač američke ekonomije i maloprodaja je porasla u julu za 0,70 odsto.

Volmart, najveći maloprodajni lanac u svetu, zabeležio je najveću mesečni prodaju od početka godine. Istovremeno, poraslo je i poverenje potrošača zbog niske stope nezaposlenosti i umerenog rasta zarada.

Međutim, optimističan izveštaj Ministarstva trgovine verovatno neće promeniti očekivanja da Federalne rezerve još jedanput smanje kamatnu stopu sledećeg meseca s obzirom da podaci iz proizvodnog sektora nisu ohrabrujući, što dodatno pojačava pesimistične prognose imajući u vidu trgovinske tenzije između dve najveće svetske ekonomsije, SAD i Kine, kao i usporavanje globalnog rasta, javlja Rojters.

Analitičari ocenjuju da su slabi ekonomski pokazatelji u Nemačkoj i Kini upozoravajući signali mogućeg globalnog ekonomskog usporavanja. Još važnije je što je kamatna stopa na obveznice američke vlade sa dospećem od dve godine u sredu bila više od kamate na obveznice sa rokom dospeća od deset godina. U standardnim prilikama više su kamate na duži rok.

Ovaj obrt se poslednji put desui 2007. godine, uoči globalne ekonomske krize, najgore od Velike Depresije 1930-ih.

XS
SM
MD
LG