Dostupni linkovi

Iranski tanker se priprema za isplovljavanje


Grace 1
Grace 1

Iranskom naftnom tankeru Grace 1 zamijenjena je zastava i priprema se da isplovi u Sredozemno more, javila je u petak iranska televizijska stanica nakon što je Gibraltar donio odluku o oslobađanju zaplijenjenog broda, prenosi Reuters.

"Na osnovu zahtjeva vlasnika, naftni tanker Grace 1 će otploviti na Sredozemno more nakon povratka iranske zastave i promjene imena u Adrian Darya", rekao je zamjenik direktora iranske Organizacije za luke i pomorstvo, Jalil Eslami.

Gibraltar je u četvrtak donio odluku da oslobodi tanker koji je plovio pod zastavom Paname ali nije odmah sugerisano kada i da li će brod otploviti pošto je SAD podnio novi zahtjev za zadržavanje.

Eslami je istakao da će posada krenuti dalje na put nakon priprema, uključujući i dosipanje goriva.

U izvještaju nije identifikovan vlasnik tankera.

Pripadnici britanskih kraljevskih marinaca zaplijenili su iranski naftni tanker kod obala Gibraltara, što je pokrenulo sukob s Teheranom, pod sumnjom da kriši sankcije Evropske unije (EU) jer prevozi sirovu naftu za sirijsku rafineriju Baniyas.

Sirijska rafinerija se nalazi pod sankcijama EU od 2014. godine.

Brod je bio zadržan četiri kilometra južno od Gibraltara u vodama koje Britanci smatraju svojima, iako Španija kaže da su to ipak španske vode.

Prvobitna zapljena tankera izazvala je diplomatsku krizu između Velike Britanije i Irana, koja je posljednjih sedmica eskalirala.

Iranska revolucionarna garda je 19. jula u Zaljevu zaplijenila švedski tanker pod britanskom zastavom Stena Impero.

Prošle sedmice je Velika Britanija objavila da će se pridružiti američkoj radnoj grupi koja će zaštititi trgovačke brodove koji putuju ključnom rutom kroz Hormuški moreuz.

XS
SM
MD
LG