Dostupni linkovi

Tlaibova odustala od posete porodici, Izrael tvrdi to je provokacija


Članica američkog Kongresa Rašida Tlaib izjavila je da neće posetiti svoju porodicu na Zapadnoj obali iako su joj izraelske vlasti odobrile posetu na humanitarnoj osnovi. Izraelski ministar unutrašnjih poslova ističe da je to provokacija.

Izraelski mediji javili su ranije da je Tlaibova poslala pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova u kojem traži dozvolu za "posetu rodbini, posebno baki, koja ima više od 90 godina, pa bi to, možda, bila i njena poslednja prilika da je vidi".

Ona je naglasila da će tokom posete poštovati zabrane i da neće govoriti o bojkotu Izraela.

Međutim, Tlaibova je u današnjim objavama na "Tviteru" napisala da neće posetiti baku, koja ne bi želela da njenu unuku iko ućutkuje i tretira kao kriminalca.

"To bi ubilo deo mene. Odlučila sam da bi poseta mojoj baki pod ovim ugnjetavajućim uslovima bila protiv svega onoga u šta ja verujem – borbe protiv rasizma, ugnjetavanja i nepravde", istakla je članica Kongresa iz reda američkih demokrata koja predstavlja Mičigen.

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Arijeh Deri je saopštio da je potez Tlaibove "provokacija" za njegovu zemlju.

"Odobrio sam njen zahtev na humanitarnoj osnovi kao gest dobre volje, ali je ispalo da je to provokacija da bi se osramotio Izrael. Očigledno je da njena mržnja prema Izraelu prevazilazi njenu ljubav prema svojoj babi," ističe Deri.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je juče da neće dozvoliti posetu Tlaibovoj i drugoj članici Kongresa Ilan Omar, koja je, takođe, iz Demokratske stranke.

Tlaibova i Omarova su izrazile podršku propalestinskom pokretu "Bojkot, prodaja, sankcije" (BDS), koji je protiv izraelske politike prema Palestincima na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Prema izraelskom Zakonu, pristalice BDS ne mogu da uđu u Izrael. Netanjahu je, međutim, rekao da bi Izrael mogao razmotriti zahtev Tlaibove da poseti porodicu, ali ona treba da obeća da neće govoriti o bojkotu jevrejske države.

XS
SM
MD
LG