Dostupni linkovi

Trump bi da kupi Greenland, podsmijeh danskih političara


Greenland

Američki predsjednik Donald Tramp zatražio je od suradnika da istraže može li Washington kupiti Greenland, pišu u petak (16. august) američki mediji, pozivajući se na ljude upoznate sa direktivom.

Trumpov zahtjev je među pojedinim službenicima izazvao nevjericu jer su mislili da se šali, ali je on to ponovo pomenuo.

Dvije osobe koje su upoznate sa Trumpovim zahtjevom nisu željele biti imenovane jer nisu ovlaštene govoriti o planovima Bijele kuće.

O Trumpovoj zainteresiranosti za kupovinu Greenlanda prvi put je pisao dnevnik Wall Street Journal.

Greenland je autonomna teritorija i dio je Danske. Trump treba posjetiti Dansku za dvije sedmice.

Istovremeno, danski političari su sa podsmijehom reagovali na izvještaje o mogućnoj kupovini.

Bivši premijer Lars Lokke Rasmussen je izjavio da to mora da je prvoaprilska šala.

"Ako je Trump zaista pomišljao na tako nešto, onda je to konačan dokaz da je poludio. Sama pomisao da će Danska prodati svojih 50.000 stanovnika SAD-u je potpuno smiješna", rekao je dužnosnik Danske narodne partije Soren Espersen lokalnim medijima.

Greenland: Svakog dana se otope milijarde tona leda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Nije poznato zašto bi Trump želio da SAD kupi Greenland, mada je njegova administracija Arktik identificirala kao oblast sa pojačanim interesiranjem za nacionalne interese Amerike.

Trump nije prvi američki predsjednik koji je želio kupiti Greenland.

Američka vojska bila je raspoređena na Greenlandu tokom Drugog svjetskog rata radi zaštite od napada nacista. Poslije rata administracija tadašnjeg predsjednika Harryja Trumana ponudila je Danskoj da otkupi Greenland za 100 miliona dolara.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG