Dostupni linkovi

Islamabad: Pet Pakistanaca ubijeno u sukobima u Kašmiru


Indijska armija patrolira duž granice sa Pakistanom
Indijska armija patrolira duž granice sa Pakistanom

Vojska i policija Pakistana saopštile su danas da su tri vojnika i dva civila ubijena od "neisprovocirane vatre" Indije duž Linije kontrole u Kašmiru, teritorije oko koje se spore te dve nuklearne sile.

Pakistanska vojska je navela da su njeni pripadnici uzvratili vatru, ubili pet indijskih vojnika i oštetili indijske bunkere duž Linije kontrole koja Kašmir deli na indijski i pakistanski deo.

U saopštenjima se navodi da su tri pakistanska vojnika ubijena kada su indijske snage gadjale njihov položaj u mestu Lipa, a da su dva civila stradala od granata koje je Indija ispalila na selo u mestu Punč.

Međutim, portparol indijske vojske je kratko saopštio: “Nema žrtava, ova tvrdnja je netračna”.

Do sukoba je došlo u trenutku velikih tenzija između dva suseda sa nuklearnim oružjem nakon što je Nju Delhi ukinuo specijalni status svom delu Kašmira, u kome su muslimani većinsko stanovništvo, što je izazvalo žestoku Pakistana koji takođe polaže pravo na ovu oblast.

Indija i Pakistan su dva puta ratovali zbog Kašmira, a sukobi su izbili i u februaru ove godine kada je militantna grupa bazirana u Pakistanu preuzela odgovornost za napad na konvoj indijske armije.

Kašmir je podeljen između Indije, Pakistana i Kine. Indiji pripada najveći deo.

XS
SM
MD
LG