Dostupni linkovi

Hammond o Brexitu: Zahtjevi Johnsona uništavaju šansu za novi dogovor


Philip Hammond
Philip Hammond

Britanski konzervativac Philip Hammond, bivši kancelar blagajne i član parlamenta Velike Britanije, optužio je premijera Borisa Johnsona da pokušava uništiti šansu za novi ugovor o Brexitu, postavljajući zahtjeve koje Evropska unija (EU) nikad ne bi mogla prihvatiti, prenosi BBC.

U tekstu Timesa, Hammond je rekao da Brexit bez dogovora neće biti "izdaja" rezultata referenduma iz 2016. godine.

Kazao je da će parlament učiniti da se "njegov glas čuje", dodajući da se nikakav dogovor "ne smije dogoditi".

Izvor iz kancelarije britanskog premijera rekao je da će Velika Britanija napustiti EU 31. oktobra uprkos "najboljim naporima Hammonda za suprotno".

Izvor je dodao da je Hammond kao kancelar učinio sve što je mogao u "blokiranju priprema za napuštanje (EU)" ali su mu se "pregovori potkopavali".

Bivši kancelar je na Twitteru napisao da odbija ovaj prijedlog rekavši da želi isporučiti Brexit i da je "triput glasao za to".

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je EU da poništi "backstop" (zaštitna mjera kojom bi se trebala izbjeći fizička granica između Irske i Sjeverne Irske) prije roka za Brexit, 31. oktobra.

Mnogi od onih koji su glasali protiv sporazum o Brexitu bivše premijerke Therese May imali su zabrinutosti zbog zaostatka dizajniranog tako da garantuje da neće postojati čvrsta irska granica nakon Brexita, zbog čega bi, ako se provede, Sjeverna Irska ostala usklađena s nekim pravilima jedinstvenog tržišta EU.

XS
SM
MD
LG