Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UNHCR: Novi italijanski zakon može da ugrozi živote migranata


Jedan od humanitarnih brodova za spasavanje migranata na Mediteranu

Agencija UN za izbeglice izrazila je danas zabrinutost da bi novi italijanski zakon koji predviđa stroge kazne za vlasnike privatnih spasilačkih brodova mogao da ugrozi živote migranata koji pokušavaju da dođu u Evropu preko Sredozemnog mora.

Takozvanim "bezbednosnim dekretom" koji je usvojio parlament Italije maksimalna kazna za ulazak u italijanske vode bez dozvole podignuta je s 50.000 na milion evra.

Zbog čega je uhapšena kapetanka broda Sea Watch?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Zakon čije je donošenje inicirao ministar unutrašnjih poslova Italije, desničar Mateo Salvini, dozvoljava i hapšenje kapetana koji ignorišu naređenje da ne ulaze u italijanske luke i momentalnu zaplenu njihovih brodova.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) saopštio je da nevladine organizacije koje upravljaju spasilačkim brodovima igraju "neprocenjivu ulogu" u spasavanju života i da "požrtvovanost i humanost koja motiviše njihove aktivnosti ne treba da budu kriminalizovani ili stigmatizovani".

Novi italijanski zakon mogao bi da spreči spasilačke aktivnosti privatnih brodova u vreme kada su evropske države u najvećoj meri odustale od spasavanja migranata na Mediteranu, naveo je UNHCR.

Evropska komisija je saopštila da analizira novi italijanski zakon kako bi utvrdila da li je u skladu sa zakonima EU.

Salvini uporno odbija da dozvoli spasilačkim brodovima humanitarnih grupa da dovode migrante u italijanske luke, dok čamci koji krijumčare migrante nastavljaju da pristižu na Lampeduzu, najjužnije ostrvo u Italiji.

XS
SM
MD
LG