Dostupni linkovi

Britanski ambasador: Neće mi nedostajati neprofesionalnost kosovskih političara


Zgrada Vlade Kosova, Priština
Zgrada Vlade Kosova, Priština

Odlazeći britanski ambasador na Kosovu Ruari O'Konel (Ruairi O'Connell) reagovao je na saopštenje Ministarstva evropskih integracija Kosova, uz napomenu da u njemu stoji nešto što on nije rekao nakon opraštajućeg sastanka sa Duratom Hodža ministarkom u ostavci.

„Ono što mi neće nedostajati sa Kosova je neprofesionalna i neprijateljska praksa da kosovski političari stavljaju reči u moja usta“, prokomentarisao je O'Konel na Fejsbuku.

Naime, ministarstvo je nakon sastanka u saopštenju objavilo da je O'Konel ocenio rad institucija, potencirajući sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, reforme i ojačavanje vladavine zakona, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i poštovanje ljudskih prava.

„Zapravo, nisam pružio nikakvo mišljenje o implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. O tome čak nismo ni razgovarali. Nismo razgovarali ni o ljudskim pravima. Razgovarali smo o vladavini zakona i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Rekao sam da je Kosovo u ključnom trenutku i da treba da poduzme korake da politiku očisti od kriminala. Nisam pružio nikakvu procenu o radu institucija“, dodao je O'Konel u objavi na Fejsbuku.

On je kazao da saopštenje ministarstva nije imalo saglasnost Ambasade ali je i istakao da se ovako nešto i ranije događalo od strane različitih institucija i političkih partija.

„Od sada, Ambasada će ispravljati svaku izjavu koja se objavi bez naše saglasnosti“, dodao je.

Nakon O'Konelove reakcije, Ministarstvo evropskih integracija poslalo je korigovanu verziju saopštenja, uz izvinjenje za onu raniju koja je „imala propuste i bila šablon koji se ranije koristio“.

U korigovanoj verziji stoji da je O'Konel ocenio da se Kosovo nalazi na raskrsnici i da treba da poduzme određene korake kako bi krenulo napred, da borba protiv korupcije i nepotizma ostaje važna, kao i uspostavljanje kulture transparentnosti prilikom regrutacije osoblja u civilnoj službi.

O'Konel je inače tokom svog mandata bio veliki zagovarač vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG