Dostupni linkovi

Britanski premijer kaže da Britanci žele Brexit a ne izbore 


Britanski premijer Boris Johnson
Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u srijedu da Britanci žele od političara da nastave sa isporukom Brexita i da su frustrirani što nisu uspjeli osigurati odlazak iz Evropske unije.

Tokom razgovora koji je vođen na Facebooku u sklopu 'People's PMQs" programa, Johnson je odgovorio i na pitanje o tome da li će održati izbore nakon 31. oktobra kako bi se osigurao da parlament ne može spriječiti Brexit, Johnson je rekao: "Mislim da je britanska javnost imala dovoljno izbora i izbornih događaja."

"Mislim da ono što oni žele da uradimo jeste da dostavimo Brexit 31. oktobra i ja se još nisam umorio od toga da vam govorim da je to upravo ono šta ćemo mi uraditi."

"Izlazimo iz Evropske unije 31. oktobra", rekao je. "Mislim da je to za šta je britanski narod glasao i oni se osjećaju frustrirano da tri godine nakon što su dali tu instrukciju i nakon što je britanski parlament ponovo obećao da ćemo to učiniti, oni se osjećaju veoma frustrirano što to nismo ispunili, tako da je to prva stvar koju ćemo uraditi", dodao je Johnson.

On je također rekao da se neki britanski zastupnici za koje su mislili da mogu blokirati Brexit, bave "strašnom" saradnjom sa Evropskom unijom.

"Postoji užasna vrsta saradnje koja se odvija između onih koji misle da mogu blokirati Brexit u parlamentu i naših evropskih prijatelja," rekao je Johnson na sesiji pitanja i odgovora na "People PMQs" na Facebooku.

"Naši evropski prijatelji uopće nisu kompromisni", dodao je Johnson.

XS
SM
MD
LG