Dostupni linkovi

Komšić: Ako nema ANP-a, nema ni mandatara za Savet ministara


Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da ako nema usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), koji će biti aktiviran Akcioni plan za ulazak u NATO (MAP), nema ni mandatara za sastav novog Saveta ministara BiH.

"Što se mene tiče, ANP i mandatar su jedno pitanje", rekao je Komšić za portal Radio Sarajevo.

Upitan da li to znači da neće biti imenovanja mandatara ako Predsedništvo BiH ne usvoji ANP, predsedavajući Predsedništva je odgovorio da je što se njega tiče tako, ali da je on samo jedna trećina Predsedništva.

Komšić je potvrdio da je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović ranije potvrdio da neće glasati drugačije od njega.

"Da, tako je rekao", kazao je on.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nema ulaska BiH u NATO, ističući da ANP neće biti usvojen i upućen u Brisel, jer se RS protivi ulasku BiH u taj vojni savez i ne želi nivo saradnje koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija.

Komšić je potvrdio da je za 20. avgust zakazao dve sednice na kojima će raspravljati o slanju ANP-a u Brisel i imenovanju mandatara za sastav novog Saveta ministara BiH.

Prvo će se održati redovna sednica na kojoj bi bila i odluka o slanju ANP-a, a potom druga, vanredna sednica, na kojoj bi se odlučivalo o mandataru.

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH potpisali su 5. avgusta Sporazum o formiranju Saveta ministara BiH, ali je usvajanje ANP-a i dalje kamen spoticanja za formiranje vlasti.

Dodik je ranije najavio da će, ako novi Savet ministara BiH ne bude formiran u roku od mesec dana od dana potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti između SNSD-a, SDA i HDZ BIH, Narodna skupština RS usvojiti akt kojim će, kako je naveo, odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu sa Ustavom BiH.

On je precizirao da se radi o povlačenju RS iz Sporazuma o Oružanim snagama, povlačenju saglasnosti za uspostavljanje indirektnih poreza na nivou BiH, kao i da će osporiti delovanje Suda i Tužilaštva biH, te Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na teritoriji RS.

Dodik je rekao da će se onda raditi na vraćanju "izvornom Dejtonu", odnosno da će biti dovedene u pitanje sve nadležnosti koje su sa entiteta prenete na nivo BiH.

XS
SM
MD
LG