Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Južna Koreja ukida Japanu povlašteni trgovinski odnos


Prezentacija novih televizora, Seul, ilustrativna fotografija

Južnokorejske vlasti saopćile su da će skinuti Japan sa spiska zemalja sa povlaštenim trgovinskim odnosima kao odgovor na raniju odluku Tokija da smanji status trgovine sa Seulom.

Južnokorejski ministar trgovine Sung Iun Mo izjavio je da je vlada uklonila Japan s "bijelog spiska" 29 zemalja, jer ne poštuje međunarodne principe o izvoznoj kontroli osjetljivih materijala. Sung nije precizirao detalje nepoštovanja tih principa.

Prema njegovim riječima, Seul će raditi na minimiziranju negativnog uticaja na južnokorejske izvoznike i bilateralnu trgovinu.

Sung je dodao da će južnokorejska odluka stuptiti na snagu u septembru.

Vlada Japana je u julu usvojila mjeru za jačanje kontrole izvoza određene tehnologije južnokorejskim kompanijama koje se oslanjaju na japanske materijale u proizvodnji poluprovodnika i ekrana za pametne telefone i televizore, glavne izvozne proizvode Južne Koreje.

Seul je tada naveo da bi japanska odluka mogla nanijeti štetu njenoj od izvoza zavisnoj ekonomiji i optužila Tokio da trgovinu koristi kao oružje za osvetu zbog sporova iz prošlosti.

Japanske trgovinske mjere izazvale su bijes u Južnoj Koreji, gdje mnogi vjeruju da se Japan još nije u potpunosti iskupio za zločine počinjene tokom kolonijalne okupacije Koreje, od 1910. do 1945. godine.

XS
SM
MD
LG