Dostupni linkovi

Pariški napadač optužen i za samoubilačke napade u Briselu


Salah Abdeslam, jedini preživjeli osumnjičeni za napade u Parizu u novembru 2015.
Salah Abdeslam, jedini preživjeli osumnjičeni za napade u Parizu u novembru 2015.

Salah Abdeslam, jedini preživjeli osumnjičeni za napade u Parizu u novembru 2015. zvanično je optužen i za samoubilački bombaški napad koji se desio u Briselu par mjeseci nakon Francuske.

Abdeslam je optužen za 'sudjelovanje u aktivnostima terorističke grupe' saopštili su iz federalnog tužilaštva za AFP.

Iz tužilaštva nisu ponudili više detalja o njegovoj ulozi u samoubilačkim bombaškim napadima na briselskom aerodromu i metro stanici 22. marta 2016. godine kada su 32 osobe ubijene a 340 ranjeno.

Istražitelji kažu da su napadi bili naređeni iz Sirije i u organizaciji francusko-belgijskog ogranka u Briselu, koji stoji iza napada u Parizu 13. novembra 2015. u kojima je ubijeno 130 ljudi, a ranjene stotine.

U aprilu je belgijski sud osudio Abdeslama na 20 godina zatvora zbog oružane svađe sa policijom u Briselu što je dovelo do njegovog hvatanja danima prije samoubilačkih bombaških napada u Briselu.

Abdeslam, francuski državljanin belgijskog porijekla, koji dolazi iz briselskog naselja Molenbeek, nalazi se u zatvoru u Francuskoj, dok se čeka zasebno suđenje zbog napada u Parizu.

Kako se navodi, Abdeselam je ostavio tri bombaša samoubice na pariškom stadionu u večernjim satima napada u novembru prije nego što je odustao od samoubilačkog pojasa koji je, izgleda, trebao detonirati.

Prije potvrđivanja njegove optužnice, 12 drugih je optuženo u vezi sa napadima u Briselu.

Jedini preživjeli terorista na sudu u Briselu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

XS
SM
MD
LG