Dostupni linkovi

Pariški napadač Abdeslam odbio govoriti pred sudom


Salah Abdeslam
Salah Abdeslam

Salah Abdeslam, jedini preživjeli osumnjičeni sudionik terorističkog napada u Parizu 2015. godine, odbio je danas da govori pred sudom u Belgiji, na početku procesa koji se protiv njega vodi zbog oružanog okršaja sa belgijskom policijom.

"Ne bojim vas se. Ne bojim se vaših saveznika. Vjerujem Allahu i to je sve, nemam ništa drugo da dodam", rekao je sudijama.

Suđenje je počelo pod jakim mjerama obezbjeđenja, nakon što je Abdeslam /28/ noćas prebačen iz zatvora nedaleko od Pariza u Belgiju u konvoju policijskih vozila.

On je odbio da ustane kada mu je sudija postavila pitanje i rekao da neće sarađivati, prenio je AFP.

"Ne želim da odgovaram na pitanja", rekao je Abdeslam kada je predsjedavajuća sudija Mari-Frans Ketgen zatražila od njega da potvrdi svoj identitet.

Sudija je potom obavijestila prisutne da je Abdeslam odbio da bude fotografisan ili snimljem video-kamerom tokom četvorodnevnog suđenja u Briselu.

Abdeslam (28) je uhvaćen u Belgiji četiri mjeseca nakon napada u kojima je u koncertnoj dvorani, na stadionu, po restoranima i barovima ubijeno 130 ljudi, a stotine ranjene.

Optužnica se ne odnosi na događaje u Parizu, nego na oružani okršaj sa policijom dok je bio u bjekstvu u Belgiji.

Među napadačima u Parizu bio je i Abdeslamov brat Brahim, koji je poginuo u samoubilačkoj eksploziji ispred jednog kafića, podsjeća BBC.

Francusko tužiteljstvo vjeruje da je Abdeslam imao ključnu ulogu u napadima, ali je on odbio surađivati sa istražiteljima.

Ne očekuje se da će se on pojaviti pred sudom u Francuskoj prije 2020. godine.

Nakon napada, Abdeslam je postao najtraženija osoba u Europi, a pronađen je dok se krio u stanu u okrugu Molenbeek u Bruxellesu.

XS
SM
MD
LG