Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sprema se ekološki zločin u glavnom gradu Kazahstana


Stanovnici Almatija plaše se da će izgubiti svoj park

Stanovnici najvećeg kazahstanskog grada, Almatija, podižu uzbunu zbog građevinskog projekta zbog kojeg bi gusto naseljena metropola izgubila više od polovine popularnog parka, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Izložbeni kompleks Atakent, park s paviljonima i restoranima, trebao bi izgubiti oko 30 od svojih 54 hektara kako bi stvorio prostor za novu halu ako projekt odobre gradske vlasti.

„Ovo podiže veliku uzbunu. U tom području raste oko 9.000 stabala“, rekla je Madina Makipova, predsjednica kompleksa Atakent, na konferenciji za štampu 16. jula.

Odjeljenje za urbanizam uprave Almatija tvrdi da je građevinski projekat još uvijek samo poslovni „prijedlog“ koji nije zvanično odobren.

Međutim, zvaničnici Almatskog odjeljenja za zelenu ekonomiju rekli su za RSE da se vlasništvo nad 30 hektara parka u kompleksu Atakent prenosi na lokalnu vlast.

Izložbeni kompleks Atakent akcionarsko je društvo s državnim učešćem.

Grupa za zaštitu okoliša Baitak-Bolašak ocijenila je da je projekat „iracionalan“ i smatra ga „zločinom protiv Almatija i njegovih stanovnika“.

"Govorimo o 30 hektara zemlje i 9.000 stabala - to je užasno", rekao je Adilkasim Zarilkasijnuli, predstavnik Baitak-Bolašaka. "Mora se privući pažnja javnosti, mora se privuči pažnja predsjednika [Kaim-Zomart] Tokajeva."

"Imamo dovoljno amfiteatara u gradu, poput Almati arene, Halijk arene", rekao je aktivista, ističući da je većina tih zgrada često "prazna".

Park Atakent pruža hladovinu i svjež zrak gradskim stanovnicima, a posebno je popularan tokom vruće ljetne sezone.

'Nećemo disati svjež zrak'

Ekološko društvo zelenog spasenja iz Almatija saopštilo je da park u centru grada Almati ima „veliki ekološki značaj“ za grad.

„Izgradnja kongresne dvorane narušit će ekološku ravnotežu područja“, napisala je grupa aktivista u saopštenju prošlog mjeseca.

Sa više od dva miliona stanovnika, Almati je grad u kojem je živi najviše stanovnika Kazahstana i dom je za oko 11 odsto ukupnog stanovništva te zemlje.

"Ako ovdje naprave kongresnu dvoranu, ne bismo imali svjež vazduh za disanje", rekao je jedan stanovnik Almatija za RSE.

Video: Izvještaj o izložbenom kompleksu Atakent kazahstanskog servisa RSE (na ruskom jeziku)

„Sijeku drveće i grade novu zgradu. Nije to u redu ", rekla je žena šetajući parkom.

Druga žena, koja u parku vozi biciklo, rekla je da je "apsolutno protiv" gradnje u parku.

"Već postoji manjak stabala u gradu", kazala je ona.

Biciklista, inače etnički Rus, rekao je za RSE da su stanovnici grada upoznati sa planovima izgradnje.

"Protiv smo, ali sumnjam da će naše mišljenje nešto promijeniti", rekao je. "Lokalna uprava će raditi sve što želi. Odluka nije na ljudima."

Ajdin Rahimbajev, šef BI grupe, kompanije koja stoji iza projekta izgradnje Atakenta, rekao je za RSE da njegova kompanija ne planira posjeći hiljade stabala.

Dodao je da je BI grupa predložila izgradnju modernog „kongresnog centra koji će organizovati različite događaje poput izložbi, koncerata, foruma… i konferencija, između ostalog“.

Biznismen je naglasio da građevinski radovi za planirani kompleks neće početi bez pristanka stanovnika Almatija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG