Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bez napretka u razgovorima lidera kiparskih Grka i Turaka


Linija razdvajanja Republike Kipar i nepriznate Turske republike Severni Kipar

Lideri kiparskih Grka i Turaka Nikos Anastasijades i Mustafa Akindži nisu postigli napredak u razgovorima za obnovu pregovora prekinutih pre dve godine, ali su se saglasili da se tokom godine sretnu sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.

"Dvojica lidera izrazila spremnost za održanje trilateralnog sastanka sa generalnim sekretarom nakon Generalne skupštine UN u septembru", navodi se u saopštenju UN.

Anastasijades i Akindži održali su neformalni tročasovni sastanak u kompleksu UN u tampon zoni, koja razdvaja Nikoziju.

U saopštenju UN se navodi da su dvojica lidera imali "iskrenu i konstruktivnu razmenu mišljenja", ali da nisu uspela da postignu napredak u obnovi razgovora za okončanje podele ostrva.

“Moram da priznam da i dalje nema saglasnosti o najvažnijim pitanjima, ali postoji konsenzus da bez dijaloga nije moguće prebroditi ove razlike,” kazao je nakon sastanka lider kiparskih Grka Nikos Anastasijades

Kipar je podeljen od 1974. godine nakon što je turska vojska izvršila invaziju na severni deo ostrva i proglasila Tursku Republiku Severni Kipar, koju priznaje samo Ankara.

Otkriće velikih rezervi gasa u istočnom delu Sredozemnog mora izazvalo je spor između Kipra i Turske, a Ankara je prošlog meseca saopštila da je poslala drugi brod u potragu za naftom i gasom u tom regionu.

XS
SM
MD
LG