Dostupni linkovi

Turska nastavlja sa traženjem plina kod Kipra, novi brod na putu


Yavuz, turski brod za bušenje plina
Yavuz, turski brod za bušenje plina

Dva turska broda za bušenje plina nastavljaju s operacijama na istočnom Sredozemlju, a drugi brod će im se pridružiti ovog mjeseca, rekao je ministar energetike Fatih Donmez, što je nastavak spora oko prirodnih resursa u vodama kod etnički podijeljenog Kipra.

Član Europske unije Kipar i Turska godinama se svađaju u vezi s vlasništvom nad fosilnim gorivom na istoku Sredozemlja. Ankara smatra da kiparski Turci imaju pravo na udio resursa.

Turska odbacuje sporazume koje je međunarodno priznata kiparska vlada postigla s drugim mediteranskim državama o pomorskim ekonomskim zonama.

Turska je poslala dva broda za bušenje, Fatih i Yavuz, kao i istraživački brod, koji će djelovati u vodama podijeljenog otoka, što je Grčka protumačila kao tursko potkopavanje sigurnosti ove regije.

Na brodu Yavuz, smještenog kod sjeveroistočne obale Kipra, Donmez je rekao novinarima da će drugo istraživačko plovilo do kraja augusta započeti s radom na tom području. Turska fregata i patrolni brod pratili su Yavuz.

"Fatih nastavlja s bušenjem bušotine Finike-1 na područjima za koja Turska ima dozvolu. Yavuz nastavlja s operacijama u bušotini Karpaz-1", rekao je ministar Donmez.

"Istraživački brod Oruc Reis pridružit će se radovima od kraja augusta", rekao je.

Na turske operacije reagirali su zapadni saveznici, uključujući Europsku uniju i Sjedinjene Države.

"Podržavamo mirnu i stabilnu regiju i obeshrabrujemo provokativne akcije bilo kojih igrača", rekao je u utorak pomoćnik američkog državnog sekretara za energetske resurse, Francis Fannon.

Ministri vanjskih poslova EU su prošlog mjeseca obustavili pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o zračnom prometu i odlučili da za sada ne vode daljnji dijalog na visokom nivou između EU i Turske.

XS
SM
MD
LG