Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na Nišvilu više 'čistog' džeza


Five Big Bend Summit na Earth and Sky stage-u

Na ovogodišnjem jubilarnom 25. Nišvil džez festivalu, koji je otvoren u četvrtak (8. avgusta), nastupiće do sada najveći broj dobitnika Gremi nagrada i muzičara sa svetskih Top 5 lista, a festival će odisati sa mnogo više "čistog" džeza a manje fuzije džeza sa drugim pravcima. To je najavio direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Internacionalni džez festival Nišvil počeo je postavljanjem nezvaničnog rekorda po broju muzičara koji istovremeno izvode jednu džez numeru. Bio je to Five Big Bend Summit kada je nastupilo oko stotinu muzičara, članova big bendova iz Srbije, Argentine, Bugarske i Hrvatske, kao i jedan internacionalni big bend sa izvođačima iz Srbije, Italije i Albanije.

Na prvoj večeri festivala dodeljena je i Nišvilova nagrada za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima "Šaban Bajramović" američkom fank i soul džez saksofonisti Masiju Parkeru (Maceo Parker).

Nišvilova nagrada za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima “Šaban Bajramović” dodeljena američkom fank i soul džez saksofonisti Masiju Parkeru
Nišvilova nagrada za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima “Šaban Bajramović” dodeljena američkom fank i soul džez saksofonisti Masiju Parkeru

Na Nišvilu, koji traje do 11. avgusta nastupiće više od 1.000 muzičara, biće održano 170 koncerata i još 130 programa na ukupno 20 scena. Program obuhvata osim muzičkog i pozorišni, filmski i književni deo, kao i festival stripa "Striporama".

Festival zatvara irski muzičar Bob Geldof sa svojim sastavom što će biti njegov prvi nastup u Srbiji.

Earth and Sky stage
Earth and Sky stage

XS
SM
MD
LG